Afacerea care a explodat în România. Pe ce dau bani românii să scape de facturi mari la curent: „Cererea a crescut de patru ori în 2022!”
În vremuri critice ale facturilor la energie, românii s-au simțit nevoiți să reducă, într-un fel sau altul, consumul de energie, ca să nu mai plătească sume mari pentru facturi. Dacă unii au redus consumul prin renunțarea la confort, alții au găsit alternative doar pentru costuri mai mici. Această afacere a făcut furori, în această perioadă, în România.
- Panourile fotovoltaice sunt noua necesitate a românilor
- Cererile au crescut de 4 ori din 2018
- Cât costă și ce beneficii au în locuințele oamenilor
Dacă la început nu erau considerate o necesitate, acum panourile solare au devenit un adevărat trend. Cei mai mulți români au luat decizia de a-și achiziționa acest sistem, în urma facturilor prea mari la energie, nefiind dispuși să renunțe la confortul pe care și l-au asigurat în casele lor. Așadar, au găsit alternative cu costuri mai mici.
Panourile solare, noua afacere care a explodat în România
Afacerea cu panouri solare a făcut furori în România, după ce facturile la energie au ajuns la prețuri aproape imposibil de plătit. Din această cauză, oamenii au luat măsuri și au găsit alternative prin care să beneficieze în continuare de energie, însă la costuri mai mici. Aceste sunt panourile fotovoltaice, pe care din ce în ce mai mulți români și le instalează în casele lor.
Panourile fotovoltaice au devenit un adevărat trend în România, dar și o necesitate atât pentru case, cât și pentru birourile firmelor. Dacă în anul 2018 și 2019, cererile pentru companiile care produceau astfel de panouri erau mult sub nivelul de acum, cererea a crescut semnificativ din anul 2021, o dată cu creșterea facturilor la energie. Nefiind dispuși să plătească sume mari pentru facturi, românii au preferat să facă o astfel de investiție, care le aduce acum doar beneficii.
„În 2015-2017 nu s-a instalat aproape nimic, în 2018 am pus din nou piața pe șine. Prețul energiei era la fel ca în 2014, dar prețul tehnologiei a scăzut. În 2019-2020, multe companii au început să facă investiții. Ori au fost prevăzătoare, ori s-au orientat spre mediu. Astfel, în 2019-2020 s-au instalat adunat 40 MW instalați în panouri solare în România”, a spus Iulian Nedea, directorul executiv Simtel.
Cererile pentru panouri solare au explodat din 2021
În același timp cu creșterile facturilor, din ce în ce mai mulți români și-au achiziționat panouri solare fotovoltaice, începând cu anul 2021. Când tarifele facturilor au crescut chiar și de trei ori mai mult, vânzările de panori solare au crescut și ele de patru ori mai mult, reprezentând o creștere semnificativă pe piață.
”În 2021, instalarea de panouri a avut două componente: sectorul rezidențial, prin programul Casa Verde de la stat, plus cel de retail, care a început să instaleze panouri pe depozite și construcții. Din 2021 a început să crească piața și a fost o creștere de trei ori ca volum. În 2022 a existat o creștere de patru ori, de la 150 MW instalați anul trecut estimez că în România se vor instala anul acesta 400 MW”, a mai adăugat Iulian Nedea.
De asemenea, directorul anticipează că aceste afaceri producătoare de panouri fotovoltaice vor continua să crească și anul viitor, ajungând chiar și la instalarea a 800 MW în panourile solare, în ceea ce privește zona rezidențială și comercială.
”Așteptarea mea este că tot mai multe persoane fizice și juridice își vor instala panouri solare, fie cu bani de la Guvern, fie cu banii lor. Tendința nu se va mai opri niciodată”, a anticipat directorul Simtel.
Cât costă o astfel de investiție și în cât timp se scot banii
Pentru că mulți oameni au oferit sume diferite investite în panourile fotovoltaice, este important să știm la ce sume se ridică o astfel de investiție, și, mai important, în cât timp ne putem scoate banii. Conform estimărilor lui Iulian Nedea, este nevoie între 3 și 5 kW înstalați pentru o familie, astfel că un kW costă în medie 1.000 euro.
”O familie are nevoie de 3-5 kW instalați pentru consum. Prețul mediu este de 1.000 de euro pe kW, astfel că 3 kW costă 3.000 de euro, iar 5 kW înseamnă 5.000 de euro. Vorbim aici de panouri, invertor, proiectare, implementare, teste, cu totul”, a spus Iulian Nedea.
Un plus pentru România ar fi că aici oamenii nu au nevoie de baterii ca să stocheze energia, cum se întâmplă în cazul altor țări. Dacă ar fi nevoie, atunci investiția s-ar dubla.
„Dacă ești în Germania, are sens să iei baterii pentru că acolo iei energie cu 250 de euro pe MWh și când produci tu și o livrezi în rețea primești 80 de euro. Așa că are sens să stochezi energie. În România, furnizorul este practic stocatorul tău. Prețul brut al bateriei în sine este de 400 de euro/kW, dar mai trebuie invertor, proiectare etc. și cu totul se ajunge la 800 de euro/kW în cazul bateriilor litiu-ion. Deci aproape că se dublează costul dacă pui baterii”, conform lui Iulian Nedea.
În cât timp se recupereaza banii
O investiție la acest nivel, după calculele directorului, s-ar recupera în descurs de 6 ani, având în vedere că un sistem de 3 kW produce 3,6 MW energie pe an. Așadar, raportat la un preț de 180 de euro pe MW, cât este prețul plafonat de Guvern, panourile solare creează în fiecare an, aproximativ 540 de euro.
„Dar apoi îți va produce gratis deoarece durata de viață este de 20-25 de ani”, adaugă directorul.
Casa Verde oferă 20.000 lei în acest sens pentru români
Mai mult decât atât, pentru românii care vor să își instaleze acest sistem de producere a energiei, însă nu au la dispoziție toți banii de care au nevoie, programul Casa Verde, statul oferă o subvenție de până la 20.000 lei, care să îi ajute în acest sens.