Afacerea cu care mai mulți meșteri din Alba au cunoscut succesul. Au dus mai departe o veche tradiție
Mai mulți meșteri din Alba au pus bazele unei afaceri, care le-a adus succesul. Au continuat o veche tradiție, iar articolele produse de ei sunt tot mai căutate, având în vedere modelele, dar și la prețurile.
- Afacerea cu care mai mulți meșteri au devenit cunoscuți
- Articolele lor sunt apreciate și în străinătate
Dacă, în prezent, pălăria nu se mai numără printre accesoriile preferate, câțiva meșteri din Alba au continuat o veche tradiție, reușind astfel să se facă remarcați prin articolele în care îmbină elementele clasice cu cele moderne.
În urmă cu 80 de ani, câțiva meșteri au pus bazele unei afaceri, care, peste ani, va fi moștenită. În comuna Ighiu, județul Alba, o femeie, împreună cu alte cunoștințe, a dus mai departe tradiția.
Articolele făcute de meșterii din Alba au devenit tot mai populare
Încă de dimineață, meșterii încep treaba, căci munca lor nu este deloc ușoară și necesită multă atenție.
„Pălăria, după ce a fost apretată, pusă pe formă... s-a uscat, am scos-o de pe formă şi am tivit-o şi urmează să fie călcată, ca să putem să dăm dimensiunea borului”, Maria Stolniceanu, unul dintre meșterii care au dus mai departe tradiția, potrivit observatornews.ro.
Meșterii au păstrat și o mașină de cusut veche, cu care au fost realizat primele pălării.
„La această maşină se face operaţiunea de pus înăuntru panglică sau piele, fiecare pe dimensiune, ca să fie pe mărimea omului. Pălăria după ce a fost apretată vine pusă pe abur. Ţinută apoi la savoaie, ca să o putem pune pe formă, după care intră la uscat 24 de ore”, a explicat Aura Rațiu, administratorul afacerii cu pălării.
Pălăriile făcute de meșterii din Alba au devenit populare și în străinătate, iar clienții s-au arătat încântați de modele, mai ales dacă este vorba de accesoriile care sunt personalizate. Pentru un articol, doritorii scot din buzunar între 120 și 150 de lei.
„Mi-ar plăcea foarte mult să fac pălării care se purtau în filmele lui Sergiu Nicolaescu. Deci să fie unicată acea pălărie, să nu o facem pentru mai mulţi, să o facem pentru o singură persoană”, a mai spus Aura Rațiu, administratorul afacerii.