Alertă în întreaga lume! O versiune periculoasă a mpox se răspândește cu rapiditate. Specialiștii avertizează că nu există medicament împotriva acestui virus
E alertă în întreaga lume după ce o versiune periculoasă a mpox se răspândește cu rapiditate. Specialiștii avertizează că nu există medicament împotriva acestui virus, cea mai eficientă apărare împotriva variolei maimuței fiind vaccinarea.
- Experții în sănătate urmăresc o versiune mai periculoasă a Mpox
- Virsul se răspândește cu rapiditate
- Specialiștii avertizează că nu există medicament împotriva acestuia
Mpox, cunoscută și sub numele de variola maimuței, a fost identificată pentru prima dată de oamenii de știință în 1958, când au apărut focare ale unei boli „asemănătoare poxului” la maimuțe. Până de curând, majoritatea cazurilor la om au fost observate la persoane din Africa Centrală și de Vest care au avut contact strâns cu animale infectate.
O versiune periculoasă a mpox se răspândește cu rapiditate.
În vara acestui an, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că răspândirea crescândă a virusului mpox în Africa reprezintă o urgență de sănătate globală, avertizând că virusul s-ar putea răspândi în cele din urmă dincolo de granițele internaționale. Până de curând, mai mult de 96% din toate cazurile și decesele au fost înregistrate într-o singură țară - Congo.
După ce reprezentanții Uniunii Europene și statele sale membre au anunțat că vor dona 580.000 de doze de vaccin statelor africane afectate pentru a se apăra de variola maimuței, virusologul Miklós Rusvai a punctat că vaccinarea este cea mai eficientă apărare împotriva variolei maimuței.
"Epidemia de acum doi ani a fost bună pentru a atrage atenția medicilor, în special dermatologilor, asupra acestei boli de pe toate continentele. Medicii sunt pregătiți, am avut și noi 80 de cazuri în urmă cu doi ani, și medicii noștri sunt pregătiți", a spus Miklós Rusvai, scrie stiripesurse.ro.
De asemenea, virusologul a spus că boala se transmite doar de la persoană la persoană, prin contact personal apropiat, în primul rând între membrii familiei, de exemplu, prin folosirea aceluiași prosop, aceeaşi lenjerii de pat sau a tacâmurilor, sau contactul sexual.
"Contagiozitatea acestui virus este foarte scăzută, nu este vorba că cineva strănută în tramvai, ca în cazul Covid-ului sau al gripei, şi se infectează mai multe persoane. Presupune contactul fizic apropiat, personal, iar boala este răspândită în principal de lichidul care se scurge din leziuni, a explicat Miklós Rusvai.
Care sunt simptomele Mpox
Simptomele Mpox apar, de obicei, la 5-21 de zile după expunerea la virus și pot include:
- febră
- dureri de cap
- dureri musculare
- dureri de spate
- noduli limfatici umflați
- frisoane
- oboseală
+ erupție cutanată, care începe adesea pe față și se extinde apoi la alte părți ale corpului, în special la mâini, picioare și organe genitale. Erupția se dezvoltă în etape, începând ca pete roșii plate, apoi transformându-se în umflături ridicate, vezicule și, în cele din urmă, cruste.