Alertă medicală în București! Focar de rujeolă la o şcoală din Captială: "Jumătate din secțiile de copii de la Matei Balş sunt pline"
E alertă medicală în București! Un focar de rujeolă a fost descoperit la o şcoală din Capitală, acolo unde mai mulţi copii au fost diagnosticaţi cu această boală extrem de contagioasă.
- Mai mulţi copii au fost diagnosticaţi cu rujeolă
- E alertă medicală în București
Marți, pe data de 5 decembrie 2023, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Până la acel moment fuseseră înregistrate aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe din România.
Focar de rujeolă la o şcoală din București
Potrivit informațiilor, este pentru a doua oară în şapte ani când în România a fost declarată epidemie de rujeolă. Numărul îmbolnăvirilor cu această boală contagioasă a crescut alarmant.
Dr. George Jugulete, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș spune că, din păcate, în România, deși stăteam încă din pandemie la un ritm scăzut de vaccinare împotriva acestei afecțiuni, deci raportul de vaccinare era sub 80%, pandemia a făcut ca acest raport să scadă și mai mult.
"Din diverse motive, copiii au fost izolați, n-am ajuns la medicul familie, scăzând rata vaccinării. Au început să apară nou cazul de rujeolă, rujeolă care este foarte contagioasă (...). Sunt destul de multe cazuri la noi în spital. Jumate din secțiile de copii sunt pline cu această afecțiune, ceea ce este grav, că sunt și cazuri chiar din București. Există chiar și un focar la o școală din București, copiii care aș zice că ar fi fost obligatoriu să fie vaccinați. Din păcate, nu sunt vaccinați și atunci am avut foarte multe cazuri din acest focar în centrul Bucureștiului", a spus dr. George Jugulete, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș, scrie stirileprotv.ro.
Din cauza bolii pot să apară complicații de tot genul la toate aparatele sistemului organismului
Rujeola este o boală contagioasă și periculoasă. Potrivit specialistului, e o boală severă atât pe termen scurt, dar mai ales și pe termen lung. Scade imunitatea generală a organismului atât la nivel la nivelul porților de intrare cutanate și respiratorii, dar și prin scăderea imunității celulare a organelor, deci organele nu se mai apără și atunci apar complicații de tot genul la toate aparatele sistemului organismului.
"Avem complicații respiratorii cu pneumonii. Și ele pot evolua cu insuficiențe respiratorii. Chiar acum avem copii cu insuficiență respiratorie și necesar de oxigen. Avem complicații la nivelul digestiv, cu hepatite, pancreatite, boală diareică, dar cele mai de temut sunt cele neurologice de tip encefalită sub-acută sau acută, care se poate solda chiar cu deces", a mai declarat medicul potrivit sursei menționate anterior.