Alertă sanitară! S-au găsit gândaci și șoareci morți în cantina unui liceu, în Timișoara: „3 capcane de rozătoare...”
Într-o descoperire șocantă, inspectorii de la Protecția Consumatorului au identificat o serie de probleme grave de igienă în cantina unui liceu din Timișoara. Printre constatări se numără prezența gândacilor și șoarecilor morți, capcane pentru rozătoare și alte condiții insalubre, punând în pericol sănătatea consumatorilor.
- Gândaci și șoareci morți într-o cantină a unui liceu din Timișoara
- Ce amendă a primit instituția
Mizeria și condițiile de igienă precare au fost descoperite în urma unui control riguros efectuat de inspectorii de la Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Timiș în cantina Colegiului Tehnic Henri Coandă din Timișoara.
Gândaci și șoareci morți într-o cantină a unui liceu din Timișoara
Acest control a fost inițiat în urma unei reclamații și a revelat o serie de abateri grave.
Printre constatări se numără agregatele frig neigienizate cu depuneri masive de praf și mucegai, precum și temperatura necorespunzătoare a spațiilor frigorifice. De asemenea, au fost identificate capcane pentru rozătoare, dintre care unele conțineau rozătoare moarte, iar în altele erau găsite insecte și gândaci de bucătărie.
„Abateri constatate: agregate frig neigienizate cu depuneri masive de praf și cu urme de mucegai. Nu se monitorizează temperatura complet la spațiile frig din dotare. Peretele exterior vitrat prezența în partea de jos exfoliere de zugrăveală, iar tocăria din fier cornier nu a mai fost igienizată, prezentând pe porțiuni extinse rugină iar unele geamuri erau sparte ciobite și neînlocuite. În interiorul sălii de mese și al spațiului de depozitare al materiei prime de origine animală au fost identificate amplasate 3 capcane de rozătoare, în una fiind 2 rozătoare moarte și în altă fiind identificate insecte și gândaci de bucătărie”, au transmis inspectorii OPC.
Cum erau ținute preparatele
Preparatele calde nu erau păstrate la temperatura legală, iar unele alimente erau depozitate în condiții improprii, cum ar fi brânza, la o temperatură sub nivelul recomandat. În plus, lista de meniu nu conținea informații nutriționale, iar spațiul utilizat pentru spălarea ustensilelor și a fețelor de masă prezenta un grad ridicat de degradare.
„Preparatele calde au identificate păstrate la temperaturi între 20,8 și 40, 3 nefiind astfel păstrate la temperatura prescrisă legislativ de 60 de grade. Într-un spațiu frig era depozitată brânză Metro chef la temperatura de -2,2 grade deoarece congelatorului îi lipsea ușița. În lista meniu nu erau efectuate calculul declarației nutriționale. Spălătoria utilizată pentru spălarea fețelor de masa și protecțiile de scaun era amenajată într-o clădire total improprie, cu grad avansat de degradare, pereții fiind cu tencuiala căzută și crăpături”, au adăugat inspectorii.
Ca urmare a acestor nereguli grave, cantina a primit o amendă în valoare de 3.000 de lei și un avertisment. Mai mult decât atât, autoritățile au decis suspendarea temporară a activității cantinei până la remedierea deficiențelor și interzicerea definitivă a comercializării produselor neconforme. Este un avertisment serios pentru toate instituțiile de învățământ să acorde o atenție sporită igienei și siguranței alimentare pentru elevi și personalul școlar.