Alexandru Rafila critică șovăiala autorităților după ce bilanțul bolnavilor de COVID-19 a depășit pragul de 4.000: ”Pun în pericol sistemul de sănătate”
Alexandru Rafila iese la rampă și critică dur șovăiala autorităților după ce bilanțul bolnavilor de COVID-19 a depășit pragul de 4.000 de cazuri în 24 de ore.
- Alexandru Rafila spune că România a depășit multe recorduri.
- Profesorul susține luarea măsurilor ferme, mai ales în zona transportului public în comun.
Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, este de părere că situația din România nu mai este sub control în ceea ce privește pandemia de coronavirus, mai ales ceea ce se întâmplă acum în spitale. Acest lucru fiind rezultatul bilanțului din perioada în care am depășit pragul de 3.000 de îmbolnăviri. Acum că acesta a crescut din nou, profesorul spune că ceea ce se va urma va fi blocarea sistemului medical.
„Creșterea accelerată a cazurilor de la terapie intensivă este un lucru îngrijorător și este rezultatul numărului de cazuri care s-au înregistrat acum o săptămână, adică în momentul în care am depășit 3.000 de cazuri. Era de așteptat ca peste circa o săptămână din acel moment să crească numărul de cazuri de terapie intensivă. Dacă în decursul acestei săptămâni vom avea valori de 4.000- 4.500 de cazuri, o să vedem o nouă creștere, un nou salt peste o săptămână în secțiile de terapie intensivă. Or, lucrurile astea trebuie, la un moment dat, oprite. Nu putem să asistăm la blocarea sistemului de sănătate, pentru că nu blocarea în sine este periculoasă, ci faptul că acest lucru se soldează cu victime în rândul pacienților, în rândul celor care nu au acces la sistemul de sănătate și așa mai departe”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, la Digi24.
Ce spune Alexandru Rafila după ce bilanțul îmbolnăvirilor a depășit pragul de 4.000
Astfel, după ce a mărturisit că sistemul medical va fi răspus în curând, Rafila vine și cu sugestii pentru a reduce numărul bolnavilor din spitale. Profesorul spune că încă de acum o lună de zile comisia științifică a Ministerului Sănătății a recomandat tratamentul exclusiv la domiciliu al pacienților asimptomatici, doar că măsurile nu s-au aplicat, astfel că un set de informații ar fi necesar pentru o populație care să știe pas cu pas ce are de făcut, în caz că se infectează cu noul coronavirus.
”Bănuiesc că un ghid foarte simplu, de bună practică în pandemie, care să fie cunoscut populației - ce trebuie să faci dacă nu te simți bine, ai o febră, cui te adresezi, dacă testul este pozitiv, ce faci în continuare, cum te izolezi la domiciliu, care e conduita - niște lucruri de genul ăsta, simple, sigur, nu sunt de comunicare strategică, dar sunt de comunicare de bun-simț și cred că oamenii au nevoie de astfel de îndrumări, pentru că lucrul acesta le crește și încrederea în sistemul de sănătate. Dacă venim, însă, cu informații contradictorii, cu cifre contradictorii, lucrul ăsta generează neîncredere și neîncrederea generează panică, frică și în loc să ajungem într-o situație în care tragem toți în aceeași direcție, ajungem în situații în care fiecare spune altceva și lumea nu mai înțelege nimic”, atrage atenția Alexandru Rafila.
Totodată, Alexandru Rafila este de părere că numărul mare de persoane infectate este și din cauza faptului că încă, după luni de zile, nu s-au luat măsuri pentru transportul public în comun, care ar fi un mare focar de infecție, mai ales la orele de vârf și pe distanțe lungi.
„Transportul în comun nu reușește să se coreleze cu un proiect foarte clar de decalare a programului de lucru pe durata a trei ore pentru toți angajatorii, care să fie implementat obligatoriu, parcul de transport să fie la nivel maxim pe durata celor trei ore. Mare atenție la transportul la distanță mare, pentru că de multe ori oferă condiții improprii, iar oamenii stau în aceste mijloace de transport multe ore. Trebuie găsite alternative care să scadă riscul de infecție”, iar în caz extrem, în condiții de aglomerare, se poate ajunge chiar la suspendarea acestor transporturi la mare distanță”, consideră Alexandru Rafila.