Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, anunță noile măsuri pentru limitarea infecției cu COVID-19: "Dorim să evităm un lockdown”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a făcut astăzi precizări privind situația pandemiei de COVID-19. El a anunțat noile măsuri cu privire la limitarea infecției cu noul coronavirus. Ministrul vrea evitarea unui eventual lockdown.
- Măsuri pentru limitarea infecției cu COVID-19
- Anunțul făcut azi de Alexandru Rafila
Astăzi, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat ce măsuri urmează să fie implementate în țară în perioada următoare pentru a se limita răspândirea de COVID-19.
Alexandru Rafila a anunțat noile măsuri pentru limitarea infecției cu COVID-19
Astfel, Alexandru Rafila a precizat că se dorește evitarea unui eventual lockdown în valul cinci al pandemiei, astfel că deja se decid măsurile care vor fi impuse în perioada următoare.
Ministrul Sănătății a precizat că nu se dorește nici închiderea școlilor, nici carantinarea României.
"Încercăm să reducem impactului acestei boli asupra României. În valul 4 al pandemiei, sistemul de sănătate al României a fost depăşit. Au fost afectate persoanele şi cu alte patologii care nu au avut acces la sistemul de sănătate. Ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple. Nu avem la îndemână decât măsurile de sănătate publică. Ne dorim să revitalizăm campania de vaccinare. Încercăm să extindem testarea la nivelul cabinetelor medicilor de familie, sperăm să avem succes să depistăm cât mai repede persoanele bolnave. Din păcate, o măsură care să încetinească răspândirea, acel certificat verde nu o avem. Noi am elaborat proiectul, dar nu a fost aprobat. Dorim să evităm un lockdown sau închiderea şcolilor. Trebuie să avem la dispoziţie toate măsurile pentru a limta numărul de decese", a declarat Alexandru Rafila.
Ce măsuri au fost luate pentru valul 5 al pandemiei
Alexandru Rafila a precizat așadar aspectele care au fost analizate și măsurile care vor fi impuse în perioada următoare.
- S-au făcut demersuri pentru aducerea de medicamente inovative pentru tratament în sistem ambulatoriu
- S-a înființat o structură de coordonare a asistenței medicale, la nivelul Ministerului Sănătății. Lucrăm și avem datele în timp real. La nivel județean, acest grup operativ la colabora cu o structura de coordonare a asistenței medicale spitalicești din cadrul județului. Avem sprijinul prim-ministrului
- Se pune la dispoziție lista centrelor de testare și de evaluare care există în fiecare județ. Ea va fi disponibilă pe site-ul ministerului cât și la nivelul fiecărui DSP
- Noi centre de evaluare pentru pacienți
- Extinderea capacității de testare
- S-a realizat ghidul de recomandări pentru monitorizare, evaluare, tratament și asistență medicală ambulatorie. Este deja la dispoziția medicilor de familie. Prevede inclusiv modul în care se prescriu medicamentele antivirale
- S-a cerut o situație clară a instalațiilor electrice din spitale și a celor de oxigen, pentru evitarea incendiilor
România a avut cea mai mare rată de mortalitate în valul patru din Europa
Ministrul Sănătății a precizat că în valul patru al pandemiei de COVID-19, România a avut cea mai mare rată de mortalitate din toată Europa, un lucru îngrijorător pentru țara noastră. El a precizat că se dorește ca în valul cinci să nu mai existe o astfel de situație.
"În valul patru am avut cea mai mare mortalitate înregistrată în UE. O fatalitate de 3%. Ne dorim ca acest lucru sa nu se mai întâmple, și facem tot ce este posibil, din punct de vedere organizatoric, încât să fim pregătiți", a precizat ministrul Rafila.