Alexandru Rafila propune adoptarea „modelului suedez” în România în combaterea coronavirusului: „Este un proces”
Alexandru Rafila a vorbit despre creștrea excesivă a numărului de cazuri de Covid-19 din România și a propus adoptarea „modelului suedez” în combaterea coronavirusului, proces care ar fi fost greșit înțeles de populație.
- Alexandru Rafila a explicat în ce constă „modelul suedez”
- Medicul a făcut un avertisment îngrijorător
Alexandru Rafila a vorbit despre criza epidemiologică și creșterea excesivă a numărului de cazuri de Covid-19 în România în cadrul unei emisiuni de la Antena 3. Medicul a propus adoptarea „modelului suedez” în combaterea coronavirusului și a explicat întreg procesul, care ar fi fost înțeles greșit de populație, susține acesta.
Alexandru Rafila a explicat „modelul suedez”
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, susține că în cazul suedezilor campania de comunicare a funcționat excelent, în situația în care cetățenii au înțeles că stă în puterea lor să oprească răspândirea coronavirusului. Prin urmare, lipsa restricțiilor a putut fi posibilă în contextul în care regulile de prevenție au fost respectate întocmai.
Medicul este de părere că și România poate adopta o asemenea formă, însă este important ca oficialii să câștige încrederea cetățenilor pentru a exista acea comunicare benefică.
„Eu am avut un comentariu puțin mai larg referitor la modelul suedez, am descris ce s-a întâmplat acolo și modelul suedez nu este o decizie. Este un proces. Pentru că nu cred că nicio țară nu poate aplica un astfel de model de pe o zi pe alta.”, a spus Alexandru Rafila.
Deși Suedia a înregistrat un număr foarte mare de cazuri în primăvară, cu o rata a deceselor ridicată, oficialii au adoptat o strategie foarte bună prin care au reușit să limiteze considerabil răspândirea infecției cu Covid-19. Oamenii au înțeles că de ei depinde controlul acestei pandemii, în țara lor bineînțeles, și depinde și o normalitate a vieții publice și economice.
„Acesta este modelul suedez. Ca să ajungem totuși la acest model ne trebuie o construcție. Care ar trebuie să plece de acum și chiar dacă în perioada următoare se vor lua măsuri restrictive, noi ar trebui să putem să clădim încrederea populației în cei care iau deciziile.”, a mai adăugat medicul.
În contextul în care țările europene se confruntă cu o criză sanitară din ce în ce mai gravă, autoritățile de la Stockholm anunță cel mai scăzut nivel de îmbolnăviri în ultimele 5 luni.
Citește și Previziune sumbră a medicului Alexandru Rafila: „România va ajunge ca Lombardia în doar 10 zile!”