Alocații dublate pentru susținerea familiilor. Ce prevede proiectul de lege adoptat de Senat
Dublarea alocațiilor din România este prevăzută într-un proiect de lege adoptat deja în Senat. Iniţiativă legislativă a unor deputaţi liberali are ca scop susținerea familiilor pentru a spori natalitatea.
- Proiect de lege adoptat tacit
- Alocațiile ar urma să fie dublate
Alocațiile copiilor din România ar putea fi dublate, dacă un nou proiect de lege adoptat de Senat va primi aprobarea și în Camera Deputaților. Prin această inițiativă legislativă se propune dublarea alocaţiilor pentru susţinerea familiilor, având ca scop final încurajarea natalității, informează Agerpres.
Proiect de lege pentru dublarea alocațiilor în România
După cu se arată în cadrul proiectului, această măsură este necesară pentru că România trece printr-o perioadă gravă din punct de vedere demografic.
„România traversează una dintre cele mai grave perioade din punct de vedere demografic, aceasta manifestându-se printr o reducere progresivă a natalităţii prin migraţia masivă a tinerilor către state dezvoltate ale Uniunii Europene şi prin îmbătrânirea puternică a populaţiei rezidente. Se estimează că după anul 2030, criza demografică va avea un impact nefavorabil puternic atât asupra bugetului general consolidat cât şi asupra potenţialului economiei naţionale", se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.
Legea 277/2010 arată că familia este formată din soţ, soţie şi copii care locuiesc împreună şi se află în întreţinerea acestora. De asemenea, se consideră familie şi bărbatul şi femeia necăsătoriţi, cu copiii lor şi ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc şi gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială.
„Pentru familia al cărei venit mediu lunar pe membru de familie se situează până la 0,80 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocaţiei este de 0,328 ISR pentru familia cu un copil 0,656 pentru familia cu doi copii, 0,984 pentru familia cu trei copii şi 1,312 pentru familia cu cel puţin patru copii. Pentru familia al cărei venit mediu lunar pe membru de familie se situează peste 0,80 ISR şi până la 1,6 ISR inclusiv, cuantumul alocaţiei este 0,3 ISR pentru familia cu un copil, 0,6 ISR pentru familia cu doi copii, 0,9 ISR pentru familia cu trei copii şi 1,2 ISR pentru familia cu patru copii", se arată în propunerea legislativă.
În cazul familiei monoparentale, care e formată dintr-o persoană singură şi copiii aflaţi în întreţinerea ei şi care locuiesc împreună cu aceasta, situația este următoarea:
"Pentru familia monoparentală al cărei venit mediu lunar pe membru de familie se situează până la 0,8 ISR inclusiv cuantumul lunar la locaţiei este 0,428 ISR pentru familia cu un copil, 0,856 ISR pentru familia cu doi copii, 1,284 pentru familia cu trei copii şi 1,712 pentru familia cu cel puţin patru copii şi mai mulţi. Pentru familia monoparentală al cărei venit mediul lunar pe membru de familie se situează peste 0,8 ISR şi până la 1,6 ISR, cuantumul alocaţiei este 0,408 pentru familia cu un copil, 0,816 pentru familia cu doi copii ,1,224 pentru familia cu trei copii şi 1,632 pentru familia cu cel puţin patru copii", mai arată propunerea legislativă.
De la 1 martie, valoarea ISR a crescut de la 500 de lei la 525,5 lei, fiind actualizată cu rata medie a inflaţiei.
Propunerea legislativă de modificare a Legii 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei a fost dezbătut și votat în Senat în data de 19 septembrie. Astfel, actul normativ a fost trimis Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.