ANAF, ținta unei noi înșelătorii! Instituția a transmis un mesaj de atenționare, după ce au fost ceruți bani: ”O persoană folosea...”
ANAF a devenit ținta unei noi înșelătorii pe Internet, după ce au fost folosite indentități false pentru a obține bani ilegal de la oameni. Insituția a explicat ce se întâmplă și ce trebuie să facă românii ca să nu cadă în plasa înșelătorilor.
- ANAF este ținta unei înșelătorii
- Institușia a transmis un semnal de alarmă
Înșelătorii au pornit o nouă tentativă de atac și s-au folosit de o identitate falsă pentru a obține bani de la oameni. Ca să nu rămână fără bani, ANAF a transmis un semnal de alarmă pentru români, ca să știe ce saă facă și ce să nu facă în cazul în care sunt ținta acestei înșelătorii. Instituția a explicat cum își pot da seama de acest lucru și de ce elemente s-au folosit cei care practică aceste escrocherii.
ANAF a devenit ținta unei noi înșelătorii
ANAF a informat populația României în ceea ce privește o nouă înșelătorie, pe care oamenii o practică în ultima perioadă. Insituția a fost informată de acest lucru de un contribuabil. Se pare că o persoană a ales să se dea drept un inspector ANAF și să solicite ilegal bani din partea oamenilor, de pe o adresă de e-mail falsă.
Presupusul inspector fals al ANAF nu doar că le-a cerut oamenilor bani, dar le-a și impus un termen limită până la data la care trebuie să îi trimită. Mai exact, este vorba despre 2.178 dolari, sumă care trebuie plătită în cryptomonede. Una dintre persoanele care au primit aceste solicitări a fost confuz, astfel că a cerut explicații, iar instituția a aflat de tentativa de frauda din mediul online.
”ANAF, la sesizarea unui contribuabil, a identificat următoarea situație: o persoană folosea, fără drept, o calitate oficială - inspector superior ANAF - și solicita sume de bani în numele instituției. Solicitarea frauduloasă a fost transmisă de pe o adresă de email care nu aparține instituției, anafro@europe.com. Prin email s-au transmis: un termen limită pentru depunerea banilor, suma solicitată (2178 USD!) precum și metoda de plată: crypto monede!
Aceste elemente, nespecifice unei instituții de stat, au dat de gândit contribuabililui, care a contactat administrația fiscală din raza domiciliului, singura acțiune recomandabilă în situația în care orice contribuabil are suspiciuni cu privire la situația fiscală proprie.”, a transmis ANAF printr-un mesaj.
Ce trebuie să facă românii
Ca să nu ajungă victimele înșelătorilor, oamenii trebuie să aibă în vedere faptul că ANAF trimite un aviz de verificare atunci când este vorba despre vreo acțiune. De asemenea, acest document conține mai ales temeiul juridic al verificării.
”Menționăm că orice persoană fizică ce urmează a fi supusă verificării situației fiscale personale va primi un aviz de verificare, care cuprinde temeiul juridic al verificării, data de începere a verificării, perioada ce urmează a fi supusă verificării, posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării (amânarea se poate solicita o singură dată, pentru motive justificate), solicitarea de informaţii şi înscrisuri pentru verificare, solicitarea de depunere a declarației de patrimoniu și de venituri.”, a mai transmis ANAF.