Animalul rar surprins pe camere în Parcul Natural Bucegi. Nu s-a mai văzut așa ceva în România / FOTO
Un animal rar a fost surprins după ce și-a făcut apariția în Parcul Natural Bucegi. Nu s-a mai văzut așa ceva în România până acum. A fost „prins” pe camerele cu senzori. Ce se știe despre el, dar și de ce este diferit.
- Un animal rar a fost surprins în Parcul Național Bucegi
- Nu s-a mai văzut așa ceva la noi în țară
Animalul rar care a fost surprins în Parcul Natural Bucegi este o căprioară complet albă. În imagini părea camuflată în zăpadă. De ce are blana diferită. Fotografiile i-au uimit pe mulți români.
Un animal rar a fost surprins în Parcul Național Bucegi
Căprioara surprinsă are blana așa datorită albinismului. Aceasta este o tulburare genetică care se caracterizează prin producerea unei cantități minime de melanină sau chiar lipsa ei. Potrivit postării făcute pe Facebook de Romsilva, pigmentul este responsabil și pentru culoarea ochilor, părului și a pielii.
Albinismul nu arată faptul că animalul a suferit vreo mutație genetică, ci se realizează prin absența melaniei. Căprioara poate fi chiar dezavantajată în sezonul cald.
„Apariție surpriză la unul din punctele de hrănire monitorizate de colegii nostri de la Romsilva - Administrația Parcului Natural Bucegi. O căprioară complet albă, camuflată perfect pentru iarnă, a fost fotografiată de camera cu senzori. Acest "colorit" al blănii este datorat albinismului care este o tulburare genetică, caracterizată prin lipsa sau producerea unei cantități foarte mici de melanină, pigmentul responsabil cu colorarea pielii, a ochilor și a părului”, se arată în mesajul postat de Regia Națională a Pădurilor Romsilva.
Ce este albinismul
Albinismul este întâlnit și la oameni. Există mai multe timpuri de tulburare: oculocutant de tip 1, ocular, dar și cel de melanină care este deseori specific unor sindroame ereditare precum Hermansky - Pudlak sau Chediak - Higaschi.
„Albinismul nu este o boală sau rezultatul vreunei mutaţii genetice, are loc din cauza unei dezordini congenitale hipo-pigmentare, caracterizată de absența parțială sau totală a melaninei, pigmentul natural . Această culoare dezavantajează animalul pentru că iese foarte tare în evidență, în afara sezonului hibernal. În lumea animală, apariția exemplarelor albinoase este de regulă, un indicator al densității ridicate. Aceste tulburări genetice apar în urma fenomenului numit consangvinizare, adică fecundarea exemplarelor înrudite”, se mai arată în postare.
Multe persoane care au albinism se confruntă cu tulburări de motilitate ale globilor oclari, fotofobie și chiar dificultăți de percepție vizuală.