ANRE a aprobat scumpirea gigacaloriei în toată ţara. În multe județe, românii vor plăti dublu facturile la gaze
Iarna nu vine deloc cu vești bune pentru români și asta pentru că scumpirile sunt la tot pasul. Nu doar alimentele, benzina, motorina și curentul sunt acum mai greu de plătit, ci și gazele. Românii dn mai multe județe din țară, conform ANRE, vor plăti dublu la facturile de gaze și asta pentru că s-a aprobat scumpirea gigacaloriei.
- Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a aprobat scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din România.
- Cele mai afectate județe vor fi Bârșad, Oradea și Arad.
Toate CET-urile din România vor livra iarna aceasta gaze la un preț mult mai mare, chiar dublu, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a aprobat scumpirea gigacaloriei.
ANRE a aprobat, la nivel național, creșterea prețului gigacaloriei
Conform unui comunicat transmis în urmă cu puțin timp de reprezentanții ANRE, cele mai afectate județe din România de creșterea prețului gigacaloriei sunt Oradea, Arad și Bârlad. Însă, nici celelalte zone din țară nu au o situație mai bună, căci scumpirile depășesc pragul de 80%.
"Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021", explică ANRE, conform Antena 3.
Astfel, SC Rulmenţi SA Bârlad va livra de acum încolo agentul termic cu un preț de până la 96% mai mare, ajungând așadar la 310 lei pe gigacalorie de la 158 de lei. Totodată, Termoficare Oradea va livra gigacaloria cu o creștere de 95%, de la 160 lei la 313 lei, în timp ce CET Arad va pune un adaos de 95%, prețul fiind de 318 lei de la 163 de lei.
Însă, nu doar românii din aceste trei județe vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru plata facturilor la gaze, ci și cei din Botoșani, acolo unde acestea cresc cu 94%. O creștere a prețului gigacaloriei de până la 87% va fi și în Bacău și Brașov, iar în Captală, bucureștenii vor plăti cu 86% mai mult, adică 329,41 lei de la 176,55 lei.
"Facem precizarea că preţurile de livrare a energiei termice din centralele de cogenerare aprobate nu sunt preţurile de furnizare a energiei termice către populaţie. Preţul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea preţului local al energiei termice livrate de operatorul SACET, care înglobează pe lângă acest preţ şi preţul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preţ astăzi), precum şi tarifele de transport şi distribuţie a energiei termice. Acest preţ local se transmite spre avizare la ANRE, după care se aprobă de Consiliul local al UAT. De asemenea Consiliul local al UAT are în atribuţii şi aprobarea preţului local pentru populaţie rezultat prin diminuarea preţului local cu valoarea subvenţiei acordate în funcţie de posibilităţile bugetului local, potrivit legii", mai spun reprezentanţii reglementatorului.