Live acum Spynews TV (r)
Prime time 19:30 In culisele celebritatii
Homepage » Actualitate » Stiri interne » Anunţ de ultimă oră făcut de ministrul Educaţiei. Măsurile care vor schimba radical sistemul de învăţământ

Anunţ de ultimă oră făcut de ministrul Educaţiei. Măsurile care vor schimba radical sistemul de învăţământ

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 19.08.2022 la 09:55 Actualizat pe 19.08.2022 la 09:55

Anunţ de ultimă oră făcut de ministrul Educaţiei. În urma discuţiilor cu federaţiile sindicale, Sorin Cîmpeanu a vorbit despre măsurile care vor schimba radical sistemul de învăţământ. Gramatica va deveni probă separată la examenul de bacalaureat.

Anunţ de ultimă oră făcut de ministrul Educaţiei. Măsurile care vor schimba radical sistemul de învăţământ

colaj spynews / facebook

În ultimele luni, s-a tot vorbit despre numeroase schimbări în sistemul de învățământ. Potrivit mininistrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, examenul de Bacalaureat nu va mai fi la fel, având modificări după intrarea în vigoare a noii legi a educaţiei, care se vor aplica elevilor care încep liceul în luna septembrie a anului 2023.

Anunţ de ultimă oră făcut de ministrul Educaţiei

În urma discuţiilor avute cu federaţiile sindicale, Sorin Cîmpeanu a anunțat cinci măsuri care vor schimba radical sistemul de învăţământ. De asemenea, a anunțațt că s-a stabilit ca gramatica să devină probă separată la examenul de bacalaureat.

„Am avut un dialog foarte constructiv și responsabil cu federațiile sindicale reprezentative din învățământ: Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”.

Am agreat împreună cu reprezentații celor două federații următoarele 5 propuneri de îmbunătățire a textului proiectului Legii învățământului preuniversitar “România Educată”. Măsurile agreate se vor regăsi în textul proiectului de lege care va fi înaintat spre adoptare în Guvern:

1. Posibilitatea legală a organizării concursului propriu de admitere la nivel de colegiu (nu numai la nivelul colegiilor naționale), cu condiția ca această admitere să fie organizată imediat după susținerea examenului de Evaluare Națională, se constituie într-o veritabilă șansă suplimentară pentru ca elevii să poată fi admiși în colegiile dorite, fiind în același timp o oportunitate unică pentru acele colegii care își doresc și își asumă selecția în vederea susținerii performanței prin inițierea unui număr important de clase de excelență/specializare în rețeaua unităților de învățământ preuniversitar de stat.

Astfel, evaluarea națională va avea rolul de monitorizare a sistemului de educație, conform recomandărilor OECD. Elevii absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține Evaluarea Națională mai devreme cu o săptămână, iar concursul de admitere în colegii va fi susținut pe baza programelor școlare, ulterior examenului de evaluare națională, pe baza unor subiecte elaborate „în afara unității de învățământ” pentru concursul de admitere în colegii.

Admiterea în liceu prin repartiție computerizată a elevilor care nu au ocupat un loc în urma concursului de admitere în colegii se va realiza pe baza rezultatelor obținute la evaluarea națională, după încheierea concursurilor proprii de admitere în colegii.

Aceste prevederi sunt prevăzute a fi aplicate începând cu sesiunea iunie 2024.

2. Referitor la examenul național de bacalaureat a fost agreat ca limba și literatura română (inclusiv gramatica) să constituie o probă distinctă în cadrul examenului național de bacalaureat. Structura probei de limba romana va permite evaluarea competențelor specifice, eliminând accentul pus pe învățarea mecanică. Promovarea examenului național de bacalaureat va fi condiționată de obținerea mediei 6, pe baza notelor obținute la proba de limba și literatura română și la proba A, care cuprinde discipline din trunchiul comun (matematica, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie și științe socio-umane).

Referitor la proba E, prevăzută la art. 75 alin. (4), a fost agreat faptul că își va păstra caracterul facultativ, deoarece va avea un nivel de dificultate corespunzător pentru a putea fi baza acordării unei calificări de nivel 4, conform art. 76 alin. (5) și art. 76 alin. (3) și a putea fi luată în considerare atât la admiterea în învățământul superior în condițiile autonomiei universitare, cât și pe piața muncii.

Pentru încurajarea participării absolvenților de liceu la proba E, având în vedere nivelul de dificultate al subiectelor realizate astfel încât să permită acordarea unei calificări de nivel 4, aceasta nu va condiționa promovarea examenului național de bacalaureat.

A fost prezentată modalitatea în care evaluarea la bacalaureat se va realiza în format digital (asistat de calculator); acest fapt nu înseamnă că toți itemii vor fi de tip grilă! Vor fi și itemi cu răspuns deschis, itemi de tip întrebare structurată, eseu etc. Esențiale sunt modalitatea de colectare a datelor și modalitatea de interpretare a informațiilor la nivel de competență – de exemplu, un răspuns care se referă la o cauzalitate (cauză-efect) va fi evaluat și în cadrul itemilor de la disciplinele istorie, geografie, fizică, matematică etc., iar interpretarea rezultatelor la nivel de competență va fi extrem de utilă în fundamentarea politicilor educaționale.

Bacalaureatul în noua formă este prevăzut a fi implementat în 2027, după realizarea noilor planuri-cadru și a noilor programe pentru ciclul liceal, pentru prima generație care studiază pe baza noilor programe începând cu clasa a IX-a, anul școlar 2023-2024.

3. Asumarea filierei la nivel liceal este apreciată ca fiind o măsură oportună, capabilă să susțină creșterea calității procesului de învățământ și profesionalizarea resursei umane (un profil profesional adaptat al cadrului didactic).
Unitățile de învățământ liceal vor funcționa cu respectarea principiului asumării filierei. Ministerul Educației stabilește criteriile de încadrare a unei unități de învățământ liceal într-una dintre cele trei filiere: teoretică, vocațională sau profesională, printr-o metodologie aprobată prin ordin de ministru.

Pentru filiera profesională s-a agreat titulatura de „Liceu tehnic și profesional” și asumarea integrală a acestei filiere, cu precizarea că pentru unitățile de învățământ liceal din zone greu accesibile sau dezavantajate, pentru asigurarea unui acces echitabil la educație al elevilor, vor putea fi justificate și aprobate, prin ordin de ministru, anumite excepții de la această măsură. Astfel, în proiectul de lege va fi reglementată această posibilitate prin raportare la motive obiective care țin de asigurarea dreptului la educație, dar și de nevoia de continuare, spre exemplu, a susținerii performanței sportive la nivelul unor licee tehnice și profesionale care au înregistrat performanțe în acest domeniu și nu numai.

4. Procesul de descentralizare va fi inițiat prin reconfigurarea activității de educație extrașcolară la nivelul sistemului național de învățământ. Palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare vor fi reorganizate ca unități de educație extrașcolară și vor face parte din rețeaua școlară. Personalul încadrat la nivelul acestor unități de educație extrașcolara își menține calitatea de personal didactic titular la nivelul sistemului național de învățământ.

Componentele de patrimoniu, terenurile și clădirile unităților de educație extrașcolară, având în vedere specificul și răspândirea structurilor arondate, vor face parte din domeniul public și vor fi administrate de către consiliile județene. Schimbarea destinației se va putea face numai cu avizul conform al Ministerului Educației.

Celelalte componente ale bazei materiale vor fi de drept proprietatea unităților de educație extrașcolară și vor fi administrate de către consiliile de administrație, conform legii.

5. În condițiile evidențierii importanței susținerii învățământului special, integrarea elevilor cu CES în învățământul de masă se va face gradual, doar în măsura în care la nivelul unităților de învățământ preuniversitar de masă vor fi asigurate condițiile specifice din perspectiva existenței resursei umane calificate (consilieri, profesori de sprijin și cadre didactice formate pentru educația copiilor cu CES), precum și din perspectiva existenței infrastructurii dedicate (cabinete psihopedagogice, camere resursă…..)

Pentru asigurarea școlarizării elevilor cu CES, conform nivelurilor de sprijin care vin în întâmpinarea cerințelor educaționale ale acestora, oferindu-le atât flexibilizarea predării, cât si intervenții specifice: logopedie, kinetoterapie, consiliere școlară, intervenții psihologice, precum și adaptări și modificări curriculare, diverse tipuri de asistență psihopedagogică.

În funcție de nivelul de sprijin vor fi elaborate instrumente metodologice specifice care să asigure operaționalizarea și funcționalitatea acestora prin strategii de adaptare, augmentare, modificare, compensare, dispensare, tehnologii asistive și de acces, planuri educaționale personalizate, planuri educaționale individualizate și planuri de intervenție personalizată.

Centrul Național de Educație Incluzivă va gestiona componenta de formare a cadrelor didactice în domeniul educației incluzive și componenta de programe naționale de cercetare cu impact major privind politicile incluzive, instrumentele administrative, programele și practicile incluzive.”, a anunţat Sorin Cîmpeanu, potrivit romaniatv.net.

De asemenea, ministrul Educației a mai anunțat și că, martți, pe data de 23 august, începând cu ora 10.00 vor fi continuate dezbaterile cu federațiile sindicale pe cele mai importante aspecte din proiectul Legii învățământului preuniversitar-România Educată.

Citește și Uniformele, obligatorii în școlile din România? Ce spune ministrul Educației

În articolul
Anunţ de ultimă oră făcut de ministrul Educaţiei. Măsurile care vor schimba radical sistemul de învăţământ
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Showbiz intern
Lidia Buble, hot în vacanța cu iubitul! Artista arată demențial în costum de baie. Ipostaze incendiare  / FOTO 
  • Lidia Buble arată demențial în costum de baie
  • Artista, ipostaze hot din vacanța cu iubitul
Stiri interne
Cine e românul care a fost înjunghiat în timp ce se afla în vacanță, în Egipt. Care e starea lui în prezent 
  • Un român în vârstă de 34 de ani a fost înjunghiat în timp ce se afla în vacanță, în Egipt
  • Care e starea lui în prezent 
Meteo
Meteorologii au actualizat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea până la jumătatea lunii februarie
  • Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au actualizat prognoza meteo
  • Cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni
Showbiz intern
Tristan Tate, apariție surpriză la Revelionul artiștilor. La brațul cărei cântărețe de muzică populară s-a afișat controversatul milionar / VIDEO
  • La brațul cui a apărut Tristan Tate la Revelionul artiștilor
  • Controversatul milionar, apariție surpriză
Emisiuni TV
Cine e noua prezentatoare a emisiunii Mireasa - Direct din culise. Ea este cea care va lua locul Ralucăi Preda
  • Cine e noua prezentatoare a emisiunii Mireasa - Direct din culise
  • Ea este cea care va lua locul Ralucăi Preda
Horoscop
Horoscop sâmbătă, 18 ianuarie 2025: Vărsătorii simt nevoia de odihnă
  • Horoscopul zilei de sâmbătă, 18 ianuarie 2025
  • Ce ne-au pregătit astrele pentru ziua de sâmbătă
  • Vezi cum stai în materie de bani, dragoste, sănătate și noroc
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
O profesoară din Iaşi a bătut-o crunt pe amanta soţului, apoi a mers acasă şi s-a împăcat cu bărbatul
recomandare pe as.ro
Românul celebru cu o avere de peste 100 de milioane de euro care merge cu metroul! „Bă, ce sărac e ăsta!”
Romania TV
Cazul Prodanca – Reghe tras la indigo: Amanta s-a dus după fotbalist în Dubai, iar soţia e disperată
Romania TV
DOCUMENT Ministerul Muncii a semnat ordinul, se dau bani de la stat
recomandare pe antena3.ro
O casă din Los Angeles care a scăpat neatinsă de incendii a fost acum ruptă în două de o alunecare de teren
recomandare pe antena3.ro
Cascada Bigăr se regerenează, după ce o bucată mare de calcar s-a prăbușit în 2021. Cum arată acum obiectivul turistic
recomandare pe antena3.ro
Jandarmeria îl acuză pe Călin Georgescu că a mințit la televizor cu privire la angajații instituției, după procesul de la ICCJ
recomandare pe playtech.ro
Primele declarații ale lui Liviu Guță, când a reapărut în sfera publică, după o pauză de doi ani: ”Am plâns, am suferit!”
recomandare pe playtech.ro
Ce secrete ascunde Mr Pink, soțul Monicăi Gabor. Puțini știu că, în trecut, a fost călugăr
recomandare pe redactia.ro
Cutremur puternic în România. Unde s-a resimțit
recomandare pe redactia.ro
Divorț șocant în showbiz. Vedeta de la Neața cu Răzvan și Dani s-a separat de tatăl copiilor ei. A început o luptă legală acerbă
recomandare pe Ciao.ro
Dramă la Bollywood! Marele actor Khan, înjunghiat în propria casă din Mumbai
recomandare pe shtiu.ro
Se unește cu Canada? SUA va deveni cea mai mare țară din lume depășind Rusia
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
recomandare pe bzi.ro
Cum arată Lidia Buble în costum de baie, la 31 de ani! Și-a etalat silueta de model într-un costum minuscul – FOTO
recomandare pe bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
recomandare pe dailybusiness.ro
Explozie a prețurilor la energie. Facturile vor crește dramatic după expirarea plafonării. Trei scenarii posibile!
recomandare pe dailybusiness.ro
Explozie a prețurilor la energie. Facturile vor crește dramatic după expirarea plafonării. Trei scenarii posibile!
recomandare pe Jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 20-26 ianuarie 2025. Taurii avansează în carieră. Racii sunt preocupați de investiții. Scorpionii sunt relaxați
recomandare pe a1.ro
De ce nu trebuie să se teamă de singurătate în lunile ce urmează aceste zodii. Când își vor găsi jumatatea nativii