Anunț de ultimă oră! Risc de infecţie cu virusul West Nile: „Se transmite prin...”
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a făcut un anunț de ultimă oră! Risc de infecție cu virusul West Nile în România. Avertisment și recomandări utile pentru populație pe timp de caniculă.
- INSP, anunț important pentru români
- Există risc de infecție cu virusul West Nile
Populația riscă să se expună unor boli precum West Nile din cauza precipitațiilor și valurilor de caniculă. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a făcut luni, 29 iulie, un avertisment important.
S-a anunțat risc de infecție cu virusul West Nile
Specialiștii au atras atenția asupra faptului că virusul West Nile se poate transmite prin înțepătura de țânțar. Institutul Naţional de Sănătate Publică a făcut câteva recomandări pentru populație.
Oamenii sunt sfătuiți să folosească substanțe chimice împotriva țânțarilor, să evite pe cât de mult posibil să se expună riscului de a fi înțepați de aceste insecte, purtând pantaloni lungi și bluze.
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) recomandă, de asemenea, utilizarea insecticidelor în locuință și în jurul acesteia. Cu atât mai mult, este important să existe plase la geamuri și uși pentru a nu exista riscul ca insectele să pătrundă în casă.
Apa stătută sau bălțile din jurul locuinței trebuie secate. Gunoiul menajer trebuie aruncat cât de des este posibil.
„Temperaturile ridicate şi valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, favorizează apariţia anumitor boli, dintre acestea făcând parte şi neuroinfecţia West Nile, o boală infecţioasă ce se transmite prin înţepătura de ţânţar”, a transmis, luni, INSP.
A fost înregistrat primul caz de infectare la noi în țară
Primul caz de infectare cu virusul West Nile a fost înregistrat în București, la un bărbat din categoria de vârstă 60-69 de ani. Acesta poate cauza boli neurologice grave. Majoritatea persoanelor nu prezintă simptome.
Aproximativ 20% dintre persoanele care sunt infectate se pot confrunta cu dureri de cap, febră ridicată, vărsături, sensibilitate crescută la lumină și stare generală alterată.
Nu există un vaccin pentru această infecție. Este foarte important ca oamenii să meargă de urgență la medic dacă suspectează că ar putea fi contaminați.