Anunț important pentru români! Cine are prioritate pentru voucherele de panouri fotovoltaice și baterii
Un anunț de mare importanță vine în sprijinul românilor în ceea ce privește accesul la voucherele destinate instalării de panouri fotovoltaice și baterii. Ministrul fondurilor europene, Adrian Câciu, a dezvăluit cine va avea prioritatea în obținerea acestor vouchere, aducând claritate asupra criteriilor de acordare.
- Vești bune pentru români
- S-a anunțat cine are prioritate pentru voucherele de panouri fotovoltaice și baterii
Ministrul fondurilor europene, Adrian Câciu, a dezvăluit modalitatea de acordare a voucherelelor energetice din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) destinate instalării de panouri fotovoltaice și baterii, precum și cui va reveni prioritatea în obținerea acestora.
S-a anunțat cine are prioritate pentru voucherele de panouri fotovoltaice și baterii
Cei care se află în situație de sărăcie energetică vor fi prioritari pentru a beneficia de aceste vouchere, a declarat ministrul. Într-o primă fază, persoanele vulnerabile vor avea acces la aceste vouchere, cu scopul de a le oferi posibilitatea de a deveni autonomi energetic și de a reduce sau elimina complet costurile cu energia electrică.
„Am stabilit ca 1,2 miliarde de euro să meargă către cei care sunt în sărăcie energetică. În prima fază vor fi persoanele vulnerabile. Am vrea să-i aducem în zonă și au un consum mic până la urmă pentru că sunt panouri fotovoltaice până la trei kilowați și capacitatea de stocare pe baterii până la cinci kilowați, am vrut și vrem să-i aducem în situația să nu mai cheltuie cu energia electrică niciun ban din rețea, să poată să fie autonomi energetic. Până la urmă nu sunt dintre persoanele care să-și poată permită să plătească o factură", a spus ministrul fondurilor europene, Adrian Câciu, potrivit Antena 3 CNN.
Voucherele vor fi acordate pentru instalarea de panouri fotovoltaice și baterii de stocare, cu o valoare de până la 25.000 de lei fiecare, echivalentul a 5 kilowați, însoțite de un alt voucher de 25.000 de lei pentru capacitatea de stocare. Astfel, o gospodărie poate primi până la 50.000 de lei, echivalentul a 10.000 de euro, pentru aceste investiții energetice.
„Valoarea unui voucher pentru panouri fotovoltaice este de până la 25.000 de lei, este echivalentul a 5 kilowați, depinde de fiecare gospodărie, undeva poate e nevoie doar de 3 KW, undeva poate e nevoie de 4 KW. Acest (voucher de) 25.000 de lei pentru panouri este însoțit de (încă un voucher de) 25.000 de lei pentru capacitate de stocare, pentru baterii. Deci 50.000 de lei (în total), 10.000 de euro pentru o gospodărie", a mai spus acesta.
Pe lângă aceste vouchere, programul "Casa eficientă energetic" oferă un voucher de 76.500 de lei, aproximativ 12.000 de euro, pentru anveloparea gospodăriilor, cu scopul de a îmbunătăți eficiența energetică a locuințelor.
„Separat de această investiție, avem o altă investiție, Casa eficientă energetic, care înseamnă un voucher de 76.500 lei (12.000 de euro), pentru anveloparea gospodăriilor. Practic, trecerea ei într-o categorie energetică superioară. Se face un audit energetic, se stabilește la ce valoare energetică este casa și prin această investiție trebuie să ridici eficiența energetică a casei”, a adăugat ministrul.
Ce s-a stabilit conform legislației
Prioritatea nu va fi acordată în ordinea înregistrării cererilor, ci va fi acordată populației vulnerabile energetic, conform criteriilor stabilite în legislația specifică și directivele europene.
„Nu va fi primul venit, primul servit. Pentru că noi ne referim la populația vulnerabilă energetic. Criteriul cel mai important este să demonstrezi că ești în zona de sărăcie energetică - există această definiție și în legea energie, și în directivele europene - și atunci, practic, dacă te încadrezi în această zonă, vei avea întâietate", a mai spus ministrul Adrian Câciu.
Astfel, cei care demonstrează că se află în zona de sărăcie energetică vor fi prioritari pentru a primi aceste vouchere, iar procesul de solicitare va fi gestionat la nivel local.