Anunț important pentru șoferi! Ce amenzi riscă dacă circulă cu permisul expirat
2024 a venit cu modificări și în Codul Rutier. Potrivit informațiilor, în noul an, valoarea punctului de amendă a crescut, ceea ce înseamnă că participanții la trafic care fac greșeli în trafic și sunt prinși, riscă să scoată mai mulți bani din buzunar. Ce amenzi riscă șoferii dacă circulă cu permisul expirat.
- Ce amenzi riscă șoferii dacă circulă cu permisul expirat
- La începutul anului 2024 valoarea punctului de amendă a crescut
După cum bine se știe, în anul 2023, pentru punctul de amendă, Codul Rutier prevedea o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. De la începutul lui 2017, și până anul trecut, punctul de amendă a fost îngheţat la 145 lei, scrie româniatv.ro.
Ce amenzi riscă șoferii dacă circulă cu permisul expirat
Așa cum menționam și în rândurile de mai sus, 2024 a venit schimbări și în ceea ce privește valoarea punctului de amendă. Anul acesta, punctul de amendă a crescut de la 145 de lei la 165 de lei pentru sancţiunile rutiere.
În acest an, punctul de amendă reprezintă doar 5% din salariul minim brut, care are, în prezent, valoarea de 3.300 de lei, potrivit OUG nr. 115/2023.
Șoferii care circulă cu permisul de conducere expirat trebuie să știe că articolul 101 din Codul Rutier prevede că această faptă constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.
„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, se arată în Codul Rutier 2024.
Dacă vor fi opriți de Poliţie, cei care circulă cu permisul de conducere expirat, pot primi o amendă cuprinsă între 990 de lei și 1.320 de lei.
Este important de știut și că amenzile pot fi plătite la orice unitate a Trezoreriei Statului, într-un cont unic.
RAR, o nouă regulă pentru șoferi!
Registrul Auto Român introduce o nouă regulă pentru toți participanții la trafic. Anumite documente importante vor putea fi eliberate doar pe baza unei programări online sau la call-center. De exemplu, redobândirea certificatului de înmatriculare, duplicatul şi înlocuirea Cărţii de Identitate a vehiculului se pot obţine, începând cu data de 15 noiembrie, doar pe baza unei programări prealabile, informează Registrul Auto Român (RAR).
"(...) începând cu data de 15 noiembrie 2023, verificările necesare pentru redobândirea Certificatului de Înmatriculare reţinut la controlul tehnic în trafic, eliberarea duplicatului şi înlocuirea Cărţii de identitate vor necesita programare prealabilă.(...)", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.