Anunț important de la Guvern! Ce spun specialiștii, și cum îți dai seama dacă ai holeră. Ghidul de prevenire a bolii
Tot mai mulți români sunt îngrijorați și se gândesc să își anuleze vacanțele de pe litoral, după ce ruperea barajului din Ucraina a crescut riscul apariției holerei, un virus care se transmite prin apă. Ce anunț important au făcut oficialii din Guvern. Potrivit lor, în prezent, nu există pericol în România, însă situația este monitorizată atent pentru că în Ucraina, în Herson, ar fi apărut deja primele cazuri de soldați ruși infestați cu această boală.
- Cum îți dai seama dacă ai holeră
- Care sunt riscurile pentru România
- În Ucraina ar fi apărut deja primele cazuri de soldați ruși care sunt infestați cu holeră
Medicul infecționist Adrian Marinescu explica ieri, în exclusivitate pentru antena3.ro, că pericolul ca oamenii care merg la mare să se infesteze cu holeră este foarte mic, și asta pentru că, spune el, riscul este mic pentru că doar în mod accidental vei veni în contact cu apa pe care să o înghiți într-o cantitate mică. Nu este o doză infectantă și atunci riscul de îmbolnăvire este mic.
Anunț important de la Guvern!
Potrivit declarațiilor făcute de Guvern, în urma discuțiilor ce au avut loc ieri, 15 iunie 2023, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cu specialiștii și cu autoritățile responsabile de monitorizarea și protecția apelor Mării Negre (Ministerului Transporturilor, Administrația Națională Apele Române, Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Institutului Național de Sănătate Publică și Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”) s-a constatat că, în prezent, toți parametrii de calitate a apei se situează în limitele normale pentru această perioadă.
”Reprezentanții INSP, împreună cu DSP Constanța și DSP Tulcea, continuă monitorizările microbiologice zilnice, pentru a identifica orice eventual risc pentru sănătate. În Constanța există deja 20 de puncte de recoltare, calitatea apei de îmbăiere fiind corespunzătoare în acest moment. În cazul în care, în urma analizelor rezultă o posibilă contaminare a apei costiere, populația va fi înștiințată, iar îmbăierea va fi interzisă.”, precizează Guvernul.
Ce este holera
Holera este o infecție diareică acută cauzată de ingestia de alimente sau apă, contaminate cu bacteria Vibrio cholerae și care poate ucide în câteva ore, dacă nu este tratată. Holera rămâne o amenințare globală pentru sănătatea publică și un indicator al inechității și al lipsei de dezvoltare socială. Majoritatea persoanelor infectate vor avea simptome ușoare și pot fi tratate cu succes cu soluție de rehidratare orală.
Cercetătorii au estimat că, în fiecare an există 1,3 până la 4,0 milioane de cazuri de holeră și 21 000 până la 143 000 de decese în întreaga lume din cauza holerei. Furnizarea de apă sigură și canalizare este esențială pentru prevenirea și controlul transmiterii holerei și a altor boli transmise prin apă. Cazurile severe vor necesita tratament rapid cu lichide intravenoase și antibiotice.
Vaccinurile orale împotriva holerei trebuie utilizate împreună cu îmbunătățirea apei și a canalizării pentru a controla focarele de holeră și pentru prevenirea în zonele cunoscute ca fiind cu risc ridicat de holeră.
Măsuri preventive
În principiu, prevenția acestei boli se bazează pe accesul la apă sigură și igiena adecvată. Recomandările preventive de care fiecare persoană ar trebui să țină cont sunt:
- Consumul de apă din surse sigure;
- Evitarea consumului de gheață din surse nesigure;
- Consumul de alimente bine preparate termic, în special fructe de mare, crustacee;
- Spălatul frecvent al mâinilor.