Anunțul care îi vizează pe străinii cu domiciliul în România / Un cetățean din Republica Moldova a avut parte de o surpriză de proporții
După ce, în urmă cu jumătate de an, a intrat în vigoare o lege conform căreia se limitează numărul de persoane care își pot stabili domiciliul la o adresă, un cetățean moldovean s-a trezit cu buletinul reținut de polițiștii de frontieră.
- Un bărbat din Republica Moldova a rămas fără cartea de identitate emisă de autoritățile din România
- El susține că în imobilul în care are domiciliul locuiesc fictiv sute de persoane
„Felicitări cu anularea buletinelor române pentru toți moldovenii care au buletinul în România. (...) Practic, toți moldovenii care ne-am făcut buletine românești în București suntem pe această adresă”, este mesajul basarabeanului căruia i s-a confiscat cartea de identitate de polițiștii de la Punctul de Trecere a Frontierei Petea, județul Satu Mare.
Potrivit Legii 162/2023, „nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP (Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor - n. red.) sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”. Restricția se aplică și în cazul înscrierii în actul de identitate a mențiunii privind reședința, adică în cazul obținerii vizei de flotant. Conform avocatnet.ro, limitarea nu se aplică însă și “în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresa membrilor familiei extinse”.
În plus, OUG 97/2005 stabilește acum că persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin au 15 zile la dispoziție pentru a-și schimba actele sau pentru a-și face mutația, altfel riscă amendarea. Amenzile pe care le riscă cei ce nu se achită de această obligație sunt cuprinse între 40 și 80 de lei.
Totodată, a apărut și obligația ca gazdele celor ce n-au înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv să-i însoțească pe aceștia la autorități, pentru a-i lua în spațiu.