Apele Române sunt în alertă! Debitul Dunării va crește în următoarele zile. Prognoza hidrometeorologică
Sunt probleme tot mai mari în ceea ce privește inundațiile din România. Debitul Dunării riscă să crească, însă este ținut sub control pentru ca șansa unui nou dezastru ca fel ca în Galați să fie minim.
- Apele Române sunt în alertă!
- Debitul Dunării va crește în următoarele zile
După inundațiile provocate în Ungaria din cauza debitului crescut al Dunării, autoritățile române sunt în alertă. Prognoza hidrometeorologică pentru următoarele zile o puteți vedea mai jos.
Apele Române sunt în alertă!
Apele Române monitorizează atent situația debitului Dunării, după dezastrul care a avut loc peste graniță. Prognozele meteohidrologice se vor actualiza zilnic în următoarea perioadă. În zilele de 29-30 septembrie se va înregistra o creștere până la 7.900 - 8.000 mc/s la intrarea fluviului în țară, la Baziaș.
Sectorul Dunării aval Gruia are o structură bine pusă la punct și este apărat de inundații datorită lucrărilor de îndiguire.
"Pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor prognostice şi a informaţiilor suplimentare primite în urma consultărilor avute cu experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum şi a modificării atenuării acestei viituri în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo, atenuare care va fi mult mai importantă faţă de condiţiile anterioare (ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei de viitură), se actualizează prognoza valorilor maxime pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) după cum urmează: debit maxim prognozat 7900 - 8000 mc/s, în intervalul 29-30 septembrie 2024.
Aceste prognoze hidrologice se vor actualiza în continuare zilnic, cu anticipare de 7 zile, în cadrul buletinului hidrologic elaborat în cadrul INHGA. Menţionăm că sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire. Pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară în continuare o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice în bazinul Dunării, amonte de intrarea în ţară", precizează ANAR într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Autoritățile din România au început survolarea zonelor de risc
Ministrul Mediului alături de mai mulți experți de la Apele Române au început survolarea cu ajutorul unui elicopter a zonelor din țară care au un risc crescut de inundații.
În ceea ce privește debitul Dunării la Budapesta a înregistrat valoarea de 6.920 de mc/s, iar valoarea maximă care a făcut prăpăd în Capitala Ungariei a atins 8.200 mc/s în urmă cu trei zile, pe 21 septembrie 2024.