Arhiepiscopia Tomisului a reacționat, după ce s-a aflat că ÎPS Teodosie este urmărit penal pentru cumpărare de influență: ”Regretăm că...”
ÎPS Teodosie a ajuns într-un context controversat, după ce s-a aflat că este urmărit penal pentru cumpărare de influență! La doar câteva ore distanță, Arhiepiscopia Tomisului a reacționat și a clarificat situația, în ceea ce privește acuzațiile la adresa unuia dintre cei mai importanți oameni din Biserica Ortodoxă Română.
- Cum a reacționat Arhiepiscopia Tomisului
- Ce se știe despre problemele cu legea ale lui ÎPS Teodosie
În urmă cu doar câteva ore, DNA a pornit urmărirea penală a lui ÎPS Teodosie, fiind acuzat de cumpărare de influență în ceea ce privește reabilitarea unor clădiri.
Ancheta este în curs de desfășurare, iar Arhiepiscopia Tomisului a reacționat în acest sens, având în vedere situația fără precedent care s-a creat.
Arhiepiscopia Tomisului a reacționat, după ce s-a aflat că ÎPS Teodosie este urmărit penal pentru cumpărare de influență
Arhiepiscopia Tomisului a preciat că regretă profund faptul că aceste acuzații au apărut înainte de sărbătorile de iarnă și în perioada postului, un moment important pentru toți credincioșii.
Însă, acest lucru nu afectează activitatea bisericii și slujbele care vor urma în perioada următoare, acesta fiind un aspect important pentru enoriași.
De asemenea, a precizat că reprezentanții vor reveni cu informații noi imediat după ce vor afla detalii din anchetă.
Cel mai important aspect este faptul că Arhiepiscopia Tomisului îl consideră complet nevinovat pe ÎPS Teodosie, în ceea ce privește acuzațiile grave care l-au pus într-o lumină controversată.
”Față de apariția în presă a comunicatului redactat și difuzat de către Biroul de informare și relații publice al Direcției Naționale Anticorupție astăzi, 5.12.2023, având numărul 1128/VIII/3, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:
1. Aspectele menționate de către domnii procurori probabil că sunt cele din materialul video apărut în presă. Când avocații celor invitați astăzi la Direcția Națională Anticorupție vor lua contact cu elementele dosarului, vom putea reveni cu informații noi.
2. Întrucât Arhiepiscopia Tomisului a solicitat, prin comunicatul său din 21 noiembrie 2023, autorităților publice "să aprecieze dacă fapta pretinsului „intermediar” cade sub incidența prevederilor art. 244, 258, 291, 348 sau a altor prevederi din Codul Penal și să acționeze în consecință” și și-a rezervat dreptul de a se adresa instanțelor competente pentru examinarea și eventuala soluționare a situației, menționăm că ne menținem punctul de vedere privind nevinovăția Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și a Consilierului eparhial.
3. Regretăm că aceste momente de tensiune (mai mult sau mai puțin artificială) apar în perioadă de post ori în ajunul marilor sărbători, parcă anume pentru a umbri frumusețea rugăciunii și a trăirii creștine. Arhiepiscopia Tomisului își va continua nestingherită viața spirituală, Chiriarhul și preoții ei vor intensifica programul de rugăciune iar credincioșii ortodocși din cuprinsul celei mai vechi eparhii a țării vor fi pomeniți în continuare la toate sfintele rânduieli”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului.
Ce spune avocatul Adrian Cuculis
Avocatul Adrian Cuculis este cel care îl reprezintă pe ÎPS Teodosie în acest context.
El a precizat că nu există motive de îngrijorare, căci din cauza probelor, despre care a spus că au fost obținute prin mijloace îndoilenice, acest proces nu ar putea să ajungp în instanță, având în vedere principiile juridice.
”Cazul mediatizat în ceea ce-l priveşte pe IPS Teodosie din punctul de vedere al avocatului care îl apără nu are cum să ajungă niciodată în instanţă. Şi asta pentru că acolo discutăm despre nişte probe care au fost obţinute în mod îndoielnic, prin provocări mai degrabă, sau cum se spune în termeni juridici prin neloialitatea administrării probelor.
Acest lucru duce în cele din urmă la imposibilitatea urmării penale a unei persoane. Pe de altă parte, dacă ne uităm la materialul pus la dispoziţie cu privire la pretinsa complicitate la cumpărare de influenţă, acest lucru poate fi constatat că nu se încadrează la infracţiuni de corupţie, de complicitate la infracţiuni de corupţie”, a declarat avocatul Adrian Cuculis, la observatornews.ro.