Armaghedonul agriculturii, seceta pedologică. Ce spun specialiștii despre acest fenomen extrem
Seceta pedologică, un fenomen care le dă bătăi de cap agricultorilor români. Ce înseamnă dar și ce zone vor fi afectate aflăm de la specialistul în meteorologie, care clarifică întreaga situație.
- Ce este seceta pedologică
- Agricultura, ținta principală a valului de secetă
- Cu cât vor crește gradele în termometre în perioada următoare
Atenționare pentru agricultori! Un fenomen meteorologic le poate pune în pericol recoltele de anul acesta. Termenul de secetă pedologică nu este unul familiar, însă Spynews a vorbit cu un specialist în acest domeniu, care ne-a pus la curent cu fenomenele care vor avea loc în perioada ce va urma.
Ce este seceta pedologică
Seceta pedologică reprezintă un fenomen meteorologic care afectează solul. Putem spune că este un adevărat coșmar pentru agricultori. Spynews a contactat un specialist în acest fenomen, care a explicat cum se manifestă acest fenomen meteorologic extrem.
“Seceta pedologică este evidențiată prin rezerva de apă momentană stabilită pe diferite profiluri de sol, în funcție de stadiul de vegetație a pădurilor agricole. La acest moment monitorizăm seceta în culturile de porumb, pe profilul 0-100 centimetri, în condițiile în care rezerva momentană este una foarte scăzută. Diferența până la capacitatea de apă utilă a solului reprezintă deficitul de apă, echivalentul normei de udare, care ar trebui să fie aplicat pentru a compensa nevoia de apă atunci când se manifestă acest fenomen. Reprezintă o aprovizionare scăzută în profilul solului”, a declarat Elena Mateescu, meteorolog ANM, pentru Spynews.
Care sunt zonele afectate de îngrozitoarea seceta pedologică
Specialiști ne avertizează că seceta care distruge agricultura va viza cu precădere anumite zone ale țării. În special Oltenia, Muntenia și Dobrogea vor fi destul de afectate de acest fenomen. Nici Moldova nu este exclusă de pe lista zonelor în care seceta pedologică își va face simțită prezența.
“Avem la acest moment pe areale extinse din partea de sud si est a țării, unde seceta pedologică este una extremă și puternică. Mă refer aici la Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova. Precipitațiile căzute la începutul anului agricol curent, de pe 1 septembrie 2023 și până în prezent, 10 luni și o decadă din anul curent se va încheia la 31 august. Au fost 6 luni deficitare la nivel național, iar în aceste zone, cunoscute ca fiind cele mai vulnerabile la ceea ce înseamnă seceta pedologică, chiar sub 350 de litri pe metrul pătrat”, a adăugat meteorologul ANM Elena Mateescu.
Cât va mai dura căldura infernală care ne dă bătăi de cap
La capitolul grade în termometre, situația nu se va îmbunătăți prea curând. Dimpotrivă, meteorologii ne averizează că urmează o perioadă în care disconfortul termic se va resimți considerabil. Nu doar pe parcursul zilei ne vom confrunta cu temperaturi foarte ridicate, ci și pe timpul nopții, atunci când termenul de “noapte tropicală” își va intra în drepturi pe deplin.
“Avem un cod portocaliu pentru județele din partea de sud și sud-vest a țării, inclusiv în Municipiul București, unde ne așteptăm la valori de 38-39 de grade, iar în restul țării avem cod galben. Aria județelor aflate sub incidența codului portocaliu s-a extins, exceptând zone din nord-estul teritoriului. În acest weekend este posibil să consemnăm primele valori de peste 40 de grade din această vară. Indicele de disconfort termic este și va fi deosebit de ridicat, pentru că a depășit pragul critic de 80 de unități. Se adaugă la disconfortul termic nu numai maximele diurne ci și minimele nocturne, care nu vor scădea sub 20 de grade, ceea ce înseamnă o noapte tropicală”, a concluzionat meteorologul Elena Mateescu.