Armata României este mai puternică decât cea a Ungariei sau a Bulgariei. Pe ce loc se clasează în clasamentul mondial
Armata României este mai puternică decât cea a Ungariei sau a Bulgariei, arată un studiu care au luat în calcul mai mulți factori, printre care numărul de tancuri, avioane sau soldați. România conduce și la capitolul de bugetul disponibil alocat apărării.
- Armata României este mai puternică decât cea a Ungariei sau a Bulgariei
- Pe ce loc se clasează în clasamentul mondial
Un studiu arată că armata României este mai puternică decât cea a Ungariei sau Bulgariei. România ocupă locul 47 în clasamentul mondial, în timp ce Ungaria este pe locul 53, iar Bulgaria pe locul 59. Specialiștii spun că acest lucru este influențat și de populație, astfel că ambele țări au populații mai mici decât România.
Care sunt rezultatele studiului comparativ
Studiul mai arată că România ar dispune de 7 milioane oameni care să lupte, în timp ce Ungaria de 3,7 milioane, iar Bulgaria de 2,6 milioane.
Armata României are și un număr mai mare de personal militar activ, de până la 67.000 de oameni, iar Ungaria - 23.000, în timp ce Bulgaria - 25.000. În realizarea studiului comparativ s-a luat în calcul și bugetul disponibil pentru apărare, mai exact 5,4 miliarde $ - România, Ungaria - 4,6 miliarde $, ia Bulgaria - 1,1 miliarde $.
Cum a fost realizat clasamentul
Studiul este cunoscut și sub numele de PowerIndex („PwrIndx”), iar în realizarea lui s-au ținut de 60 de factori, printre care numărul soldaților, artilerie, buget și câți cetățeni ar putea lupta. România ocupă locul 47 în clasament, iar pe primul loc se află SUA, Rusia, China, India și Marea Britanie. Clasamentul este continuat de Coreea de Sud, Pakistan, Japonia, Franța, Italia și Turcia.
„Clasamentul final al puterii de foc globale de mai jos utilizează peste 60 de factori individuali pentru a determina scorul PowerIndex („PwrIndx”) al unei anumite națiuni, cu categorii care variază de la cantitatea de unități militare și poziția financiară la capacitățile logistice și geografia. Formula noastră unică, internă, permite națiunilor mai mici, mai avansate din punct de vedere tehnologic, să concureze cu puteri mai mari, mai puțin dezvoltate, iar modificatori speciali, sub formă de bonusuri și penalizări, sunt aplicați pentru a rafina și mai mult lista care este întocmită anual”, spun realizatorii studiului.