Arthur, cel mai mare urs din România, ucis de un prinţ străin, într-o pădure din Covasna: ”A împușcat ursul greșit”
Prințul Emanuel din Liechtenstein, acuzat de reprezentanții Agent Green, după ce l-a ucis pe Arthur, cel mai mare urs din România, într-o pădure din Covasna. Acuzațiile sunt cu atât mai grave cu cât prințul străin trebuia să elimine o ursoaică cu pui care a făcut probleme la unele ferme din Ojdula, județul Covasna, confundându-o, de fapt, pe aceasta cu ursul Arthur. Iată ce declarații a făcut organizația Agent Green!
- Acuzațiile care i se aduc prințului Emanuel din Liechtenstein.
- Ce a spus prințul străin în apărarea sa, după ce l-a omorât pe ursul Arthur?
Incident cutremurător în județul Covasna. Arthur, cel mai mare urs din România, a fost omorât de un prinţul Emanuel din Liechtenstein într-o pădure. Reprezentanții Agent Green au transmis primul comunicat cu privire la tragedie, susținând că accidentul a avut loc într-o arie naturală protejată. Mai mult decât atât, aceștia susțin că prințul și-ar fi explicat fapta drept o greșeală, mărturisind că trebuia să elimine o ursoaică cu pui care a făcut probleme anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna, nicidecum pe ursul Arthur.
Un prinț străin este acuzat că l-a ucis pe Arthur, cel mai mare urs din România, într-o pădure din Covasna
De asemenea, prințul Emanuel ar fi plătit nici mai mult, nici mai puțin de 7000 de euro pentru a împușca un urs-trofeu. Conform informațiilor transmise de către președintele Agent Green, Arthur avea 17 ani și era cel mai mare urs din observat în România, dar și cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Specialiștii declară că măsurătorile cadravului lui Arthur arată că acesta avea 593 de puncte din 600, ceea ce indică un maxim posibil cu privire la vânătoarea de trofee.
”Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum.
Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a declarat Gabriel Paun, președintele Agent Green.
Ann-Kathrin Freude, coordonator al organizației pentru drepturile animalelor: ”Este o rușine pentru Austria”
Un cuvânt de spus a avut și Ann-Kathrin Freude, coordonator al campaniei VGT, organizație pentru drepturile animalelor din Austria. Aceasta a declarat că este o rușine pentru Austria gestul necugetat al prințului Emanuel, dar mai ales, că vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii.
”Ursul întâmpină multiple amenințări care îi periclitează supraviețuirea: degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția omului. Ministerul mediului trebuie să abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs și nu efectele. Extracția masculilor mari destructurează populația și poate conduce la cosangvinizare. Nu se știe câți urși există cu adevărat și orice cotă de derogare acordată este periculoasă. Vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii. Altfel, confictele vor spori și specia va fi în pericol de dispariție, așa cum s-a întâmplat în majoritatea Europei. Este o rușine pentru Austria, că Prințul Emanuel a abuzat o derogare pentru a ucide acest superb urs ”, a declarat Ann-Kathrin Freude.