Live acum Acces Direct
Prime time 19:00/ Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Actualitate » Stiri interne » Atenție! Pisicile care sunt lăsate nesupravegheate, incluse în categoria „animal fără stăpân”

Atenție! Pisicile care sunt lăsate nesupravegheate, incluse în categoria „animal fără stăpân”

Publicat pe 13.03.2024 la 18:38 Actualizat pe 13.03.2024 la 18:38

Atenție! Pisicile care sunt lăsate nesupravegheate riscă să fie incluse în categoria „animal fără stăpân”. Ce trebuie să știe românii care au animale de companie. Proiectului de modificare și completare a OUG nr. 155/2001.

Pisicile care sunt lăsate nesupravegheate riscă să fie incluse în categoria „animal fără stăpân”

Profimedia

Pisicile, adorabilele feline de companie, se află în centrul unei propuneri legislative care ar putea schimba destinul celor lăsate nesupravegheate, incluse în categoria "animal fără stăpân".

Pisicile care sunt lăsate nesupravegheate riscă să fie incluse în categoria „animal fără stăpân”

Potrivit proiectului de modificare și completare a OUG nr. 155/2001, în cadrul căreia este aprobat programul de gestionare a animalelor fără stăpân, pisicile considerate a fi fără stăpân ar putea fi capturate, duse în adăposturi, și în unele cazuri, eutanasiate.

O inițiativă legislativă propusă de deputatul neafiliat Daniel-Liviu Toda, însoțit de susținerea altor cinci deputați neafiliați, aduce în atenția publicului o definire exhaustivă a expresiei "animal fără stăpân". Potrivit acestei propuneri, termenul cuprinde orice câine sau pisică care se găsește crescând, adăpostit, sau rătăcind pe domeniul public, în spații publice sau în zonele învecinate, în afara supravegherii sau controlului proprietarului sau al celui care îl deține, fiind într-o stare de libertate, abandon sau pierdut, inclusiv atunci când este identificat prin intermediul microcipării sau altor metode de identificare alternative, conform normelor stabilite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

„În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresia 'animal fără stăpân' are următoarea semnificaţie - orice câine sau pisică crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv identificat prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor", prevede propunerea legislativă iniţiată de deputatul neafiliat Daniel-Liviu Toda şi susţinută de alţi cinci deputaţi neafiliaţi, potrivit realitatea.net

Conform proiectului, Consiliile locale și Consiliul General al Municipiului București vor avea obligația de a înființa, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, servicii specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân. Acestea vor trebui să amenajeze și să suplimenteze adăposturile publice pentru animalele fără stăpân și să încadreze cel puțin un tehnician veterinar în serviciile specializate pentru gestionarea acestora.

„Totodată, animalele nerevendicate sau neadoptate vor fi eutanasiate, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie, dar nu mai mic decât 30 de zile, cu excepţia motivelor medicale justificate de medicul veterinar. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare animal în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă", mai prevede proiectul.

Ce se va întâmpla cu animalele fără stăpân

Animalele fără stăpân vor putea fi cazate în adăposturi pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare, iar populația va fi informată despre existența adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopție.

Propunerea mai prevede că animalele bolnave incurabil, declarate ca atare în urma unui examen medical realizat de medicul veterinar, vor putea fi eutanasiate. Animalele nerevendicate sau neadoptate vor suferi aceeași soartă, dar nu mai devreme de 30 de zile, cu excepția motivelor medicale justificate de medicul veterinar. Până la procedura de eutanasiere, animalele pot fi revendicate sau adoptate.

„Chiar dacă acestea nu pun în pericol oamenii, trebuie să avem în vedere faptul că numărul lor tot mai mare determină, în ciuda sancţionării penale a uciderii lor sau a relelor tratamente aplicate, imposibilitatea procurării hranei şi transmiterea unor maladii specifice care se traduc prin suferinţe comune. Pe de altă parte, inexistenţa unui cadru legislativ care să reglementeze gestionarea populaţiei pisicilor fără stăpân înseamnă imposibilitatea pentru unităţile administrativ-teritoriale de a aloca fondurile necesare adăposturilor, tratamentului şi sterilizării lor. Nu în ultimul rând, inexistenţa obligativităţii microcipării pisicilor permite mai uşor abandonarea lor de către proprietari. Astfel, se impune modificarea şi completarea prevederilor OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân prin acordarea unui tratament identic şi pisicilor", susţine iniţiatorul.

Cheltuielile necesare aducerii la îndeplinire a procedurilor vor fi suportate din bugetul local sau alte surse, iar acțiunile de capturare, adăpostire, deparazitare, vaccinare, sterilizare, revendicare/adopție se vor desfășura cu respectarea normelor și măsurilor sanitar-veterinare. Reprezentanții asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor vor participa la aceste acțiuni, iar împiedicarea participării lor se va sancționa cu amendă între 10.000 și 20.000 de lei.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Atenție! Pisicile care sunt lăsate nesupravegheate, incluse în categoria „animal fără stăpân”
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Retete
Cum faci cele mai pufoase clătite marocane. O rețetă ușoară și rapidă
  • Cea mai delicioasă rețetă de clătite marocane
  • Cum gătești preparatul favorit al verii
Showbiz intern
Vladimir Drăghia, urare pentru soția sa, Alice Cavaleru, cu ocazia zilei sale de naștere. Ce i-a transmis actorul partenerei: “Să te fac fericită”
  • Vladimir Drăghia, urare pentru soția sa, Alice Cavaleru, cu ocazia zilei sale de naștere
  • Ce i-a transmis actorul partenerei
Emisiuni TV
Maria și Cristian au aflat dacă rămân sau nu în finala Mireasa! Ce au votat fanii emisiunii
  • Câte cupluri au rămas în finala emisiunii Mireasa
  • Maria și Cristian au aflat rezultatele votului
Emisiuni TV
Finala Mireasa sezon 11, 11 iulie 2025. Ce cuplu a câștigat marele premiu. Cuplul pleacă acasă cu suma de 40.000 de euro
  • Cine a câștigat finala Mireasa, sezonul 11
  • Cuplul pleacă acasă cu suma de 40.000 de euro
Beauty & Lifestyle
(P) Sloturi clasice versus păcănelele cu plată în clustere
  • Cum funcționează sloturile clasice cu fructe
  • Ce sunt sloturile care plătesc în clustere și cum funcționează
Showbiz intern
Mario Fresh, prima reacție după ce s-a spus că ar fi rămas indiferent după ce un fan ar fi leșinat la concertul său: ”Nu sunt un monstru”
  • Mario Fresh a făcut primele declarații în cel mai nou scandal
  • Cântărețul a explicat ce s-ar fi întâmplat la concert
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Trucul prin care putem face răcoare în locuinţă, fără aer condiţionat
recomandare pe as.ro
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Romania TV
Vlăduța Lupău este în culmea fericirii! Cât de frumos a dat vestea! Fanii au sărit imediat să o felicite!
Romania TV
Cum pot românii să obțină ajutorul pentru energie de la Guvern. Câți bani pot primi pe lună și ce pași trebuie să urmeze
recomandare pe antena3.ro
O femeie cu un copil de 2 ani spune cum e să locuiești pe un vas de croazieră, cu totul gratuit. Există, totuși, un dezavantaj
recomandare pe antena3.ro
Furie în Bulgaria din cauza panterei negre. Oamenii spun că au pierdut bani din cauza ei și cer despăgubiri
recomandare pe antena3.ro
Mireasă din Vâlcea bătută de mire la nuntă, pentru că a supărat-o pe mama soacră. Ea a fost dusă la spital, el a continuat petrecerea
recomandare pe playtech.ro
Cea mai frumoasă plajă din Europa se află în Grecia. Puţini români ştiu de ea, panorama dramatică te cucereşte pe loc
recomandare pe playtech.ro
Cum şi cât se udă trandafirii din grădină când e caniculă. Detaliul care distruge bobocii
recomandare pe redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
recomandare pe redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
recomandare pe Ciao.ro
A murit cea mai iubită actriță de la Bollywood! Ochii ei i-au înnebunit și pe români
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
recomandare pe bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
recomandare pe bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
recomandare pe dailybusiness.ro
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
recomandare pe dailybusiness.ro
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
recomandare pe Jurnalul.ro
Bani, dragoste? Iată cea mai norocoasă zi a lunii iulie 2025 pentru fiecare zodie
recomandare pe a1.ro
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan