Avertismentul medicilor în cazul infectării cu malarie. Cum te poți proteja: ”Un pacient cu febră ar trebui...”
Malaria este una dintre cele mai grave boli infecțioase și cauza decesului fostei soții a lui Alin Tișe. Având în vedere situația epidemiologică delicată din România, medicii au transmis avertismente despre cum te poți proteja. Iată mai multe sfaturi cu privire la simptome.
- Cum ne protejăm de malarie
- Care sunt cele mai grave simptome
Deși este o boală infecțioasă specifică Africii, malaria a ajuns și la noi, iar acest lucru este un motiv de îngrijorare pentru medici. Din acest motiv, este foarte important ca oamenii să știe cum pot să se protejeze, având în vedere simptomele grave pe care le are, dar și rata crescută de moarte din cauza acestei boli.
Avertismentul medicilor în cazul infectării cu malarie
Cea mai bună modalitate de a rămâne sănătos, este, în continuare, prevenția. Este mult mai sigur să previi o boală decât să o tratezi, mai ales când vorbim despre cele cauzatoare de moarte.
Foarte mulți pacienți ajung în pragul decesului din cauza malariei sau chiar pierd lupta cu boala, așa cum s-a întâmplat și în cazul Cameliei Tișe.
Astfel, românii trebuie să știe câteva sfaturi importante ale medicilor, pentru a ști cum să acționeze în cazul în care ei sau alte persoane cu care interacționează au vizitat țări cu grad mare de risc de infectare cu malarie. Această boală se răspândește foarte repede, motiv pentru care situația se agravează.
”E bine de știut ca oamenii care plănuiesc excursii, vacanțe în destinații exotice, în zone tropicale, e bine ca înainte de plecare să consulte și să vorbească cu un medic care are competența în medicină de călătorie în așa fel încât să fie sfătuit în legătură cu vaccinările, cu alte tratamente sau alte sfaturi legate de riscurile acestor categorii.
Al doilea lucru, când cineva se întoarce dintr-o astfel de destinație și face febră, de asemenea, trebuie să se consulte furnizând informația că a fost plecat într-o astfel de călătorie, pentru că toți medicii care văd un pacient cu febră ar trebui să-l întrebe dacă a fost plecat și unde și cât a stat”, a transmis medicul Adriana Hristea, de la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.
Al doilea caz de deces a fost confirmat
În urmă cu doar o zi, un alt român a murit din cauza malariei, după decesul Cameliei Tișe. Este vorba despre un bărbat de 54 de ani, internat la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”.
De asemenea, la aceeași unitate medicală, patru pacienți sunt bolnavi de malarie, după ce s-au întors din Zanzibar.