Avocat celebru și executor judecătoresc, jaf de 4 milioane de lei / Pe cine au târât în dosarul DNA!
De
Narcis Voica.
Publicat pe 04.09.2022 la 22:16
Actualizat pe 04.09.2022 la 22:16
Alexandru Păun - consilier al Baroului București - și executorul judecătoresc Anton Casagranda-Stana (cercetat și în alte dosare pentru abuz în serviciu) au furat aproape 4 milioane de lei, printr-un mecanism incredibil.
- Alexandru Păun, consilier al Baroului București, și executorul judecătoresc Anton Casagranda-Stana au tras un tun de 4 milioane de lei
- Inculpații cu gulere albe aveau un mod de operare incredibil
- În dosar au aterizat și rudele inculpaților, în încercarea de a salva milioanele
„În perioada 2017 – 2018, inculpatul Casagranda-Stana Anton, la data faptei executor judecătoresc, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat (Alexandru Păun - consilier al Baroului București – n.r.), prin actele întocmite cu încălcarea prevederilor legale în contextul desfășurării a două proceduri de executare silită, ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de 3.935.425 lei unor persoane îndreptățite să primească despăgubiri din partea Statului Român. Despăgubirile vizau un teren de aproximativ 1,5 ha din centrul municipiului Galați, care fusese expropriat ilegal de către regimul comunist.
Concret, în contextul menționat mai sus, din totalul despăgubirilor primite de creditori (19.469.214 lei), inculpatul Casagranda-Stana Anton (FOTO SUS) ar fi transferat în mod nelegal în contul personal al avocatului sumele de: 3.020.615 lei, reprezentând „onorariu avocat”, în condițiile în care acesta din urmă nu a avut nici o calitate în raportul execuțional; 914.810 lei, cu titlu de "dobânzi datorate", în condițiile în care creditorii încă nu încasaseră de la stat dobânzile solicitate, prin urmare nu aveau ce sume de bani să achite avocatului”, au precizat procurorii Direcției Naționale Anticorupție.
Conform DNA, după ce au furat patru milioane de lei, în perioada 18.07.2017 – 17.07.2018, pentru a disimula proveniența banilor, avocatul i-a transferat într-un cont deschis pe numele mamei sale, ulterior, efectuând mai multe plăți și transferuri către diverse persoane fizice și juridice. În încercarea de a recupera banii, s-au dispus măsuri asigurătorii față de cei doi inculpați. Așa că, acum, în procesul penal au „aterizat”, brusc, rudele hoților, care încearcă să salveze milioanele din conturi.
Conform legii, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.