Bacalaureat 2021. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la Limba și Literatura Română
Astăzi a început Bacalaureatul! Absolvenții clasei a XII-a au făcut primul pas în ceea ce privește examenul ”maturității” și au susținut astăzi prima probă, cea la Limba și Literatura Română. Elevii au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea tuturor cerințelor. Iată ce subiecte au picat la română la examenul din acest an!
- Ce subiecte au picat la Limba și Literatura Română
- Elevii au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor
- Cei înscriși au intrat în sală la 8:30
Elevii au avut astăzi prima probă la Bacalaureat, adică cea la Limba și Literatura Română. La ora 9:00 s-a dat startul probei, în condițiile în care elevii au fost obligați să fie prezenți în sală cu o jumătate de oră mai devreme, la 8:30.
Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la Limba și Literatura Română
La profilul real, la ultimul subiect, elevii au avut de prezentat particularitățile unei nuvele pe care au studiat-o, iar în această cerință se încadrează opera Moara cu Noroc, de Ioan Slavici. La subiectul I au avut de lucrat pe un text scris de Șerban Cioculescu, iar cerințele subiectului s-au bazat pe acest text-suport.
La subiectul al II-lea, tot la profilul real, elevii au avut de evidențiat relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice, tot pe un text-suport, de data aceasta fiind vorba despre opera Drum, scrisă de Ioan Vinea.
Potrivit datelor emise de Ministerul Educației, anul acesta la Bacalaureat s-au înscris 133.663 de candidaţi, mult mai puțini decât anul trecut. Dintre aceștia, 114.137 de candidaţi sunt din promoţia curentă, iar 19.526 de candidaţi fac parte din promoţiile anterioare.
Când vor avea loc următoarele probe la Bacalaureat
Mâine, 29 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi a specializării, în funcție de profilul fiecărui elev, real, uman, tehnologic sau vocațional. Ultima probă scrisă va fi pe 1 iulie 2021,proba la Limba şi literatura maternă.
Ministrul Educației este de părere că se înscriu din ce în ce mai puțini elevi la bacalaureat, din cauza crizei sanitare. Elevii au studiat o bună bucată de timp în sistem online, așa că atunci când s-au reîntors în școli au întâmpinat anumite dificultăți, atât în colectiv, cât și în ceea ce privește materia sau modul de predare/învățare.
Sorin Cîmpeanu a subliniat că subiectele au fost adaptate situaţiei actuale în care se află învățământul românesc, în contextul actual al pandemiei de SARS-CoV-2 și se are în vedere o promovabilitate cât mai mare a examenului.