Blocurile din București care sunt în pericol în caz de cutremur. Peste 300 de clădiri sunt cu ”bulină roșie”
Cutremurul din această dimineață, 3 noiembrie 2022, care a avut o magnitudine de 5.5 pe scara Richter, nu s-a finalizat cu victime sau dezastre. Însă, într-un scenariu mai negativ, în București există clădiri care sunt într-un real pericol în cazul unui cutremur. Peste 300 dintre acestea au ”bulină roșie”.
- Blocurile din București care sunt în pericol în cazul unui cutremur
- Capitala are peste 300 astfel de clădiri
În București există, încă, clădiri cu un risc seismic ridicat, care reprezintă un real pericol pentru oameni, în caz de cutremur. Acestea depășesc numărul de 300, conform raportului publicat de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. De asemenea, peste alte 300 de clădiri riscă să fie avariate în cazul unui cutremur grav.
Blocurile din București care sunt un pericol pentru oameni în cazul unui cutremur
În urma cutremurului din această dimineață, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a publicat lista cu clădirile care sunt în pericol în cazul unui cutremur cu o magnitudine mai mare decât cel din această dimineață.
Numărul acestor clădiri se ridică la peste 700, care se împart astfel: 363 de clădiri sunt în clasa 1 de risc seismic, ceea ce înseamnă că cu ”bulină roșie”. De asemenea, 372 dintre clădiri sunt în clasa 2, ceea ce înseamnă că riscă să fie avariate grav dacă România va fi zguduită de un cutremur cu o magnitudine mare.
Clădirile din categoria de risc seismic 1 sunt ”construcţiile cu risc ridicat de prăbuşire la cutremurul de proiectare corespunzător stării limită ultime”. Asta înseamnă că dacă în România se va mai întâmpla un cutremur cu risc seismic 7, ca și în cazul celui din 1977, 363 de clădiri riscă să se prăbușească. În acel an, doar 33 de clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului respectiv.
Contrucțiile care fac parte din categoria 2 de risc seismic au o probabilitate mai mică să se prăbușească, însă este foarte probabil să fie grav avariate.
Peste 1.600 de clădiri sunt în categoria de ”urgențe”
Dincolo de clădirile amintite anterior, în București există peste 1.600 de clădiri care sunt încadrate la categoria urgențelor.
”Aproape toate clădirile încadrate în categorii de urgență (U1, U2 și U3) în anii 1990 corespund azi, din punct de vedere structural, clasei I risc seismic”, conform Asociației pentru Reducerea Riscului Seismic.