Live acum Mireasa. Capriciile iubirii (r)
Prime time 19:00/ Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Actualitate » Stiri interne » BNR, decizie de ultim moment: Ratele la credite pot fi amânate pe perioada pandemiei

BNR, decizie de ultim moment: Ratele la credite pot fi amânate pe perioada pandemiei

Publicat pe 24.03.2020 la 21:12 Actualizat pe 24.03.2020 la 21:25

În plină pandemie de coronavirus, când și persoanele fizice, dar și unele firme au fost afectate din cauza faptului că economia a avut de suferit, Banca Națională a României a luat o decizie de ultim moment.

BNR, decizie de ultim moment: Ratele la credite pot fi amânate pe perioada pandemiei

Facebook

În plină pandemie de coronavirus, când și persoanele fizice, dar și unele firme au fost afectate din cauza faptului că economia a avut de suferit, Banca Națională a României a luat o decizie de ultim moment.

BNR a anunțat recent că băncile pot amâna ratele la credite în perioada pandemiei de coronavirus. Astfel, printr-un comunicat de presă, BNR a transmis că amânarea plăților poate fi făcută ca o măsură generală a băncii sau printr-o negociere directă între reprezentanții băncii și clineți.

De asemenea, în același comunicat se arată că amânarea plăților în această perioadă nu trebuie asociată cu dificultatea financiară a debitorului. În aceste condiții, creditul făcut de debitor nu trebuie reclasificat

"Banca Națională, prin Comitetul de supraveghere a flexibilizat regulamentele așa încât eventualele rate care nu se plătesc din cauza situației legate de epidemia de COVID-19, să nu transforme creditul într-un credit neperformant.

În momentul acesta, ca urmare a deciziei Comitetului de supraveghere, dacă nu se plătesc rate la un credit, nu se mai adună comisioane din partea băncilor, nu mai sunt nevoite să se îndrepte împotriva celor care nu fac această plată și nici nu induce costuri suplimentare.

Orice amânare de plată cauzată de epidemia de COVID-19 poate să fie interpretată ca atare. Dacă considerăm că plata nu s-a făcut din cauza epidemiei, indiferent de ce moment, amânarea este considerată validă", a spus Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, la Antena 3.

În acest context, toate reglementările actuale au fost făcute publice de către BNR și printr-un comunicat de presă.

”Comitetul de Supraveghere al Băncii Naționale a României, întrunit în ședință de urgență, a clarificat modul în care băncile și IFN-urile din România trebuie să aplice reglementările în vigoare în contextul pandemiei cu COVID 19. Astfel, BNR va face uz de flexibilitățile cadrului normativ astfel încât persoanele și companiile cu credite să poată fi ajutate atât de bănci cât și de instituții financiare nebancare în perioada următoare.

Amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienții), determinată de situația actuală, nu trebuie asociată unei noțiuni de dificultate financiară a debitorului. În consecință, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituția bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării.

Astfel, deși definiția stării de nerambursare presupune orice operațiune de restructurare a unui credit și trebuie asociată noțiunii de dificultate financiară, în situația unui moratoriu (amânare de plată) privat sau public, o astfel de operațiune nu este apreciată ca o măsură de restructurare, pentru că nu a avut loc din cauza unei dificultăți financiare a debitorului.

Reglementările actuale permit împrumutătorilor (instituții bancare și nebancare) să amâne la plată creditele oricărei persoane fizice afectate de pandemia COVID‑19, fără aplicarea condițiilor prevăzute de Regulamentul BNR nr.17/2012 privind unele condiții de creditare, cu modificările ulterioare, privind gradul de îndatorare, limitarea creditului funcție de valoarea garanției și durata maximă a creditului de consum.

În ceea ce privește instituțiile de credit, Banca Națională a României menționează că, măsurile de susținere a debitorilor vor fi reflectate în situațiile băncilor în mod similar cu practica la nivel UE, prin aplicarea în mod unitar a cadrului european de reglementare în domeniile prudențial și contabil.

Cadrul de reglementare prudențial conține o serie de instrumente special create pentru situații precum cea pe care o traversăm în prezent, în scopul asigurării condițiilor pentru depășirea perioadelor dificile cu menținerea sănătății financiare a băncilor.

Astfel, în perioadele anterioare, băncile au constituit amortizoare de capital potrivit reglementărilor europene și naționale adoptate de Banca Națională a României în baza recomandărilor Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială.

Dat fiind contextul actual, Banca Națională a României a decis să permită băncilor să utilizeze temporar (până la o dată ce va fi comunicată ulterior) amortizoarele de capital anterior constituite, cu menținerea respectării cerințelor prevăzute de cadrul legal pentru aceste flexibilizări. Adaptarea la noile condiții a amortizoarelor de capital sprijină băncile în a-și menține rolul de suport al economiei reale.

Totodată, conform cadrului de reglementare, băncile au constituit și menținut rezerve de lichiditate care pot fi utilizate pentru a face față unei cereri mărite de lichiditate pe parcursul unei situații de criză. Astfel, în linie cu acțiunile întreprinse în acest sens la nivel european, BNR permite băncilor neîncadrarea în nivelul minim al indicatorului de lichiditate, cu scopul utilizării acestor rezerve pentru a contribui la o bună funcționare a sectorului bancar și a ajuta băncile în asigurarea de lichidități suficiente firmelor și populației.

Instituțiilor de credit li se va comunica modul în care poate fi utilizată flexibilitatea cadrului prudențial pentru a reflecta măsurile de amânare la plată într-un mod care să urmărească totodată menținerea sănătății financiare a sectorului bancar astfel încât acesta să poată continua să furnizeze sprijin economiei reale.

În condițiile în care o instituție de credit negociază o măsură de amânare la plată, pe bază individuală, nelegată de situația pandemiei COVID 19, o astfel de operațiune trebuie clasificată ca restructurare.

Instituțiile de credit trebuie să continue să evalueze, în mod adecvat, calitatea tuturor expunerilor din credite pentru identificarea indiciilor de improbabilitate de plată.

BNR va evalua, la rândul ei, în mod permanent, situația fiecărei bănci și, în funcție de evoluția impactului generat de pandemia COVID-19, va lua măsurile ce se impun.

Aceste interpretări legate de starea de nerambursare în condițiile pandemiei de COVID 19, se bazează pe prevederile Ghidului EBA GL/2016/07, fiind agreate cu Autoritatea Bancară Europeană (European Banking Authority - EBA). Ele creează premisele pentru sprijinirea clienților cu credite în curs de derulare și facilitarea accesului la noi linii de finanțare, cu menținerea în limite acceptabile a bonității instituțiilor financiare.

În ceea ce privește instituțiile financiare nebancare înscrise în Registrul general, Banca Națională a României confirmă acestor împrumutători că restructurările creditelor acordate persoanelor afectate în mod negativ de pandemia COVID-19, prin mecanismul suspendării/înghețării pe o perioadă determinată a plăților scadente, nu atrag în mod automat necesitatea constituirii de provizioane specifice de risc de credit, în considerarea faptului că acest mecanism nu va implica acumularea de zile de întârziere la plata ratei de credit.

În plus, în cazul instituțiilor financiare nebancare înscrise în Registrul special, care sunt supuse unor cerințe suplimentare de prudență în ceea ce privește regimul restructurărilor de credite, banca centrală confirmă acestor creditori că restructurarea creditelor persoanelor afectate de pandemia COVID-19 nu determină clasificarea automată a respectivelor împrumuturi într-o categorie inferioară de risc de credit și, implicit, nici cerințe suplimentare de provizionare.

Banca Națională a României, în calitate de autoritate de supraveghere a instituțiilor financiare nebancare înscrise în Registrul special, confirmă acestor entități că, din perspectiva cerințelor referitoare la adecvarea nivelului fondurilor proprii de care acestea dispun, neîncadrarea temporară în limitele aplicabile referitoare la expuneri din credite, potrivit Regulamentului BNR nr.20/2009 privind instituțiile financiare nebancare, cu modificările ulterioare, în cazul în care este generată de aplicarea de către creditor a unor măsuri de sprijinire a debitorilor sau de stimulare a creditării în contextul pandemiei COVID 19, reprezintă un caz excepţional şi bine justificat, pentru care, conform reglementarilor, IFN afectate vor notifica BNR pentru agrearea unui termen de reîncadrare în nivelurile prevăzute de cadrul normativ specific.

Banca Națională a României va transmite scrisori de informare tuturor creditorilor (instituții bancare și instituții financiare nebancare) prin care li se va confirma posibilitatea restructurării creditelor debitorilor și modalitatea de aplicare a reglementărilor în vigoare, potrivit celor de mai sus.

Referitor la sprijinul guvernamental sub forma garanțiilor pentru susținerea în continuare a creditării, Banca Națională a României va colabora cu autoritățile statului pentru ca respectivele garanții să îndeplinească condițiile reglementărilor prudențiale bancare aplicabile la nivelul Uniunii Europene în scopul diminuării cerințelor de capital, astfel încât potențialul de finanțare al instituțiilor de credit să crească”, se arată în comunicatul transmis de BNR.

În articolul
BNR, decizie de ultim moment: Ratele la credite pot fi amânate pe perioada pandemiei
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Showbiz intern
Fiul Giuliei Anghelescu de la Power Couple a împlinit 10 ani. Ce urare emoționantă i-a făcut artista băiețelului ei / FOTO
  • Zi specială în familia Giuliei Anghelescu
  • Fiul artistei, Mika, a împlinit 10 ani
  • Ce urare emoționantă i-a făcut artista băiețelului ei
Stiri interne
Fratele lui Rareș Ion, acuzații grave după ce tânărul s-a stins din viață! Ce s-ar fi întâmplat la spital: ”L-au trimis pe jumătate mort” | FOTO
  • Ce ar fi putut să îl salveze pe Rareș Ion
  • Fratele tânărului de 20 de ani a făcut acuzații
Beauty & Lifestyle
Apele din Grecia par ireal de frumoase. Care e secretul nuanței lor turcoaz. Explicația te va surprinde
  • Apele din Grecia sunt unele dintre cele mai albastre din lume
  • De ce par ireal de frumoase
Beauty & Lifestyle
Câte calorii au preparatele tradiționale de la masa de Paște! Cum eviți kilogramele în plus
  • Cum eviți kilogramele în plus după Paște
  • Ce să mănânci să nu te îngrași
Emisiuni TV
Cum a aflat Carmen Șerban că are cancer! O analiză banală a scos la iveală un coșmar
  • Carmen Șerban a făcut mărturisiri dureroase
  • Cum a aflat că are cancer
Meteo
Anunț ANM de ultim moment! A fost emis un cod galben de furtuni și vijelii puternice cu grindină. Care sunt zonele vizate / HARTA
  • Meteorologii, anunț de ultimă oră
  • A fost emis un cod galben de furtuni și vijelii puternice cu grindină
  • Care sunt zonele vizate
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Maru, filmat cum îl ironiza pe Rareş, înainte să moară: Ce ai, te hiperventilezi?
recomandare pe as.ro
Momentul dramatic care l-a făcut pe Sabin Ilie să se prăbuşească emoţional şi să piardă o avere!
Romania TV
Tragedie în lumea medicală. George și Emanuel, doi medici tineri, au murit. Aveau doar 28 și 31 de ani. Detalii teribile!
Romania TV
Georgiana Lobonț, despre DIVORȚ. Și-a iertat soțul până la urmă: ''A fost o greşeală pe care el a făcut-o, a fost ceva crunt. Toţi erau şocaţi
recomandare pe antena3.ro
Trei adolescenți au inventat un frigider care nu are nevoie de curent electric. Au găsit soluția în manualul de clasa a IX-a
recomandare pe antena3.ro
O „ploaie însângerată” lovește Europa în Săptămâna Mare. Un nor uriaș de praf saharian se îndreaptă și spre România
recomandare pe antena3.ro
Un copil moldovean din Italia a scris la școală o compunere despre cum tatăl lui o bate pe mama
recomandare pe playtech.ro
Drob de pui moale şi fin, perfect pentru Paşte. Paşii de urmat pentru a nu fi înnecăcios
recomandare pe playtech.ro
Câtă drojdie se pune la cozonaci. Secretul pentru a ieşi pufoşi şi copţi în mijloc
recomandare pe redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
recomandare pe redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
recomandare pe Ciao.ro
Vedetele din România care s-au călugărit. Au renunțat la celebritate pentru o viață în rugăciune
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
recomandare pe bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
recomandare pe bzi.ro
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“
recomandare pe dailybusiness.ro
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
recomandare pe dailybusiness.ro
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
recomandare pe Jurnalul.ro
Decalogul mesei pascale. Recomandările medicilor ca să nu ajungi la Urgență
recomandare pe a1.ro
Darisian Luncanu, complet îndrăgostit de iubita lui. Cum se înțelege actorul din Iubire cu parfum de lavandă cu „socrii”| EXCLUSIV