Boala care îi alarmează pe medicii români. S-a răspândit la tot mai mulți pacienți în ultima vreme
Medicii sunt din nou în alertă, din cauza altei boli care s-a răspândit printre pacienții din România. Cazurile au crescut cu 30% față de timpurile dinainte de pandemie și o dată descoperită prea tărziu, nu mai poate să fie tratată.
- Medicii sunt din nou în alertă
- O altă boală se răspândește alarmant printre pacienții din România
După haosul creat de pandemie și Covid-19, acum medicii români sunt îngrijorați din cauza altei boli grave. Aceasta s-a răspîndit în ultima perioadă printre pacienți și cazurile au crescut cu 30% decât înainte de pandemie.
Cresc cazurile de HIV/SIDA în România
Tot mai mulți pacienți au fost diagnosticați în ultima perioadă cu HIV/SIDA, iar cazurile au crescut alarmant cu 30%, majoritatea fiind persoane tinere, spune medicul Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și director medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București. Acesta spune că din cauza pandemiei, oamenii au neglijat mersul la medic și controalele periodice, iar acum când ajung la spital din cauza altor afecțiuni, decoperă că au și această boală. Un alt motiv pentru care au crscut cazurile, ar fi și faptul că a crescut numărul de persoane care se droghează cu substanțe înjectabile, în România dar și în afara țării.
„Cred că nu greşim dacă spunem că este un fenomen care este legat de momentul actual al pandemiei. Nu aş spune post-pandemie pentru că suntem încă în pandemie. Din păcate, cei aproape trei ani înseamnă printre altele şi subdiagnosticarea pentru infecţiile HIV/SIDA, în mod real, ceea ce înseamnă că pacienţii s-au infectat, dar nu au ajuns la spital şi atunci nu au avut un diagnostic, din păcate. Ne aşteptăm ca în viitorul apropiat şi chiar în anii care urmează să fie o creştere clară, ce vedem în spitale, se întâmplă şi la Institutul Matei Balş, înseamnă o realitate şi aici sunt mai multe componente,” a declarat Dr. Adrian Marinescu pentru News.
Cresc cazurile infecțiilor cu hepatita B și C
Tot ca urmare a neglijenței sănătății în pandemie au început să crească cazurile de hepatita B și hepatita C. Se pare că oamenii și-au concentrat atenția pe Covid-19 și au ignorat alte posibile boli.
„Faptul că nu au fost diagnosticaţi în timp de pandemie, creşterea sau trendul ascendent în cazul consumatorilor de droguri injectabile, lucru care se întâmplă peste tot, inclusiv în România, nu are legătură cu pandemia, această creştere se întâmpla încă de acum cinci ani, poate şi mai bine, şi atunci vom avea pacienţi cu HIV/SIDA şi nu numai, să ştiţi că şi la hepatitele B şi C este aceeaşi discuţie, şi în cazul altor afecţiuni. Dar dacă vorbim de consumatori aceste boli infecţioase se transmit cu precădere”, a declarat medicul.
Acesta a mai menționat că procentul numărului de cazuri în creștere este între 20% și 30%, comparat cu anii dinainte de pandemie: „Nu are rost să discutăm de anii de pandemie, pentru că acolo ne-am apropiat de 0, apropo de diagnostic pentru pacienţii noi cu infecţie HIV. Comparând cu ceea ce se întâmpla înainte de pandemie, este o creştere care înseamnă cel puţin 20-30% şi lucrurile acestea se vor vedea mult mai bine în viitorul apropiat. Deocamdată, încă discutăm totuşi de pandemie, încă nu este suficient timp astfel încât aceste persoane să fie diagnosticate”.
Fenomentul pacienților diagnosticați prea târziu cu HIV a revenit
Medicul vorbește și de fenomenul pacienților diagnosticați prea tărziu cu HIV, despre care spune că a revenit, însă situația nu este așa de gravă ca în anii trecuți: „Nu se întâmplă cu aceeaşi frecvenţă, dar se întâmplă şi trag un semnal de alarmă din punctul acesta de vedere”.
Despre pacienții diagnosticați prea târziu, acesta spune că este aproape imposibil de intervenit: „Posibilitatea de intervenţie este redusă. Şi, din păcate, când spunem că infecţia HIV este o afecţiune cronică, cu o speranţă de viaţă care ar putea să se apropie de cea a unui pacient care nu are HIV, se referă strict la cazurile incipiente, nu se referă la complicaţii. În momentul în care pacientul ajunge târziu la spital, din păcate, evoluţia poate să fie nefavorabilă indiferent cât de mult ai interveni”.