Bolnavii de coronavirus, risc ridicat de a dezvolta probleme cardiace! Explicațiile unui medic cardiolog român, din Germania
Un nou studiu al medicilor germani arată că pacienții cu forme severe de COVID-19 sunt foarte predispuși la a dezvolta afecțiuni cardiace. Din echipa de cercetare a făcut parte și un cardiologul român, care a explicat, pe larg fenomenul.
- COVID-19, asociat cu problemele cardiace.
- Rezultatele unui studiu realizat în Germania.
- Un medic cardiolog român, membru al echipei de cercetare, a explicat, pe larg, fenomenul.
Măriuca Vasa-Nicotera este un medic român care profesează în Germania. El a explicat, într-un interviu pentru Libertatea, rezultatele unui nou studiu clinic, realizat de către o echipă complexă a Spitalului Universitar din Frankfurt.
Din 100 de bolnavi internați un procent de 78% dintre pacienții cu forme severe de coronavirus, au prezentat, ulterior, leziuni cardiace. De asemenea, 60% dintre aceștia au avut inflamație miocardică.
Pacienților li s-a efectuat un RMN-ul, la câteva săptămâni după vindecare. Intervalul de timp dintre diagnosticul COVID-19 și RMN-ul cardiac a fost de 71 de zile.
Grav este că majoritatea nu au prezentat probleme cardiace anterior infestării. Grupa de vârstă a pacienților este de 49-53 de ani.
Totodată, medicul român a subliniat că bolile cardiace nu sunt singurele efecte secundare posibile ale COVID-19.
„Vedem din ce în ce mai mult ceea ce se cheamă cross-reaction pe alte organe. Eu fiind cardiolog am studiat pe inimă, dar sunt și alte efecte secundare pe creier și chiar pe plămâni de la Covid. Studiul pe care l-am făcut pe inimă este bazat pe IRM cardiac (Imagistica prin rezonanță magnetică, n.r.).”, a spus acesta
În continuare, medicul a fost întrebat de jurnaliști ce anume se vede la un RMN.
„La RMN ce se vede este un edem în celulele inimii și un început de fibroză. Practic, celulele inimii se fibrozează. Este primul studiu de genul acesta, spunând că pacienții sunt asimptomatici din punct de vedere cardiac. A fost un studiu prospectiv să analizăm dacă se vede ceva la inimă în pacienții care au avut o formă mai grea de pneumonie de Covid. Și, într-adevăr, interesant e că se văd acțiuni pe mușchiul inimii. Ce relevanță au astea în continuare sau ce prognoză, nu se poate spune încă. Asta a fost o observație primară în pacienți cu Covid comparați cu voluntari sănătoși și cu pacienți care aveau factori de risc similari, ca hipertensiune arterială sau hipercolesterolemie, și s-au văzut clar diferențe semnificative în aceste grupuri.”, a răspuns el.
Întrebat cât de gravă a fost miocardita dezvoltată de pacienții e care s-a efectuat actualul studiu:
„Miocardita are o plajă foarte largă de consecințe. Ea poate să aibă mai multe cauze. Ce se vede la RMN e acumulare de lichid, se umflă lichidele miocardiale, și început de fibroză. La un număr de pacienți am făcut chiar biopsie, deci probă histologică din mușchiul inimii. Histopatologia corelează cu ce se vede la RMN.”
De asmenea, există o explicație și pentru care efectele secundare se văd destul de târziu.
„Pentru că este o reacție imunitară întârziată. Covid-ul într-un fel, nu se știe exact încă, stimulează sistemul imunitar în așa fel încât celulele imunitare ale pacientului să atace mușchiul inimii, în cazul acesta particular. ”, a explicat, pentru Libertatea, Măriuca Vasa-Nicotera.
Măriuca Vasa-Nicotera a susținut că, deocamdată, medicii nu și-au putut da seama cu precizie, în ce moment au apătut afecțiunile cardiace. De asemenea, el a completat spunând că, în viitor, aceeași echipă are în vedere un studiu pe persoanele asimptomatice.
„Vom avea acces la asimptomatici, în Germania aceștia nu stau în spital, dar vom lărgi studiul având în vedere ce am descoperit.”, a completat cardiologul.