Bugetarii din România nu pot fi obligați să se vaccineze. Ministerul Sănătății a luat decizia, după sesizarea făcută de Avocatul Poporului
S-a decis ce se întâmplă cu angajații din România în cadrul crizei cauzate de lispa de vaccinare. Potrivit unui document oficial trimis de către ministerul Sănătății către Avocatul Poporului, bugetarii nu pot fi obligați de către angajatori să se imunizeze împotriva noului coronavirus. Astfel, vaccinarea rămâne voluntară și gratuită pentru toți cetățenii.
- Vaccinare anu poate fi obligatorie
- Ce a decis ministerul Sănătății
Ministerul Sănătății a luat o decizie cu privire la ideea conform căreia angajatorii și-ar putea obliga angajații să se vaccineze, altfel își vor pierde locul de muncă. După ce multe persoane s-au revoltat cu privire la noua regulă ce ar fi urmat să fie implementată cât de curând, s-a luat n considerare și plângerea înaintată de Avocatul Poporului.
Angajații din România nu pot fi obligați să se vaccineze
În aceasta, instituția explică de ce vaccinarea propusă de guvernanți încalcă drepturile omului de a-și lua propriile alegeri în viață, fără a fi constrâns de cineva sau ceva. Astfel, Ministerul Sănătății a trimis un document oficial spre Avocatul Poporului în care arată că firmele și companiile nu își pot obliga angajații să se vaccineze împotriva voinței lor.
„Potrivit strategiei de vaccinare împotriva Covid-19, aprobată prin Hotărârea de Guvern numărul 103/2020, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) și gratuită. Referitor la aspectele prezentate în adresa dumneavoastră legate de obligarea angajaților de către angajatori de a efectua vaccinul, menționăm faptul că, potrivit dispozițiilor Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii - accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și de tratament (art. 33 - lit. d), în cadrul relațiilor de muncă funcţionează principiul egalității de tratament față de toți salariații și angajatorii (art. 5 - alin. (1) ), iar angajatorul are dreptul să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat doar sub rezerva legalității lor (art.40 - lit. c)”, se arată în documentul transmis instituției ce se ocupă de respectarea drepturilor cetățenilor.
Așadar, după mai multe analize și constatări, guvernanții au ajuns la concluzia că niciun angajat din România nu își poate constrânge lucrătorii să se imunizeze, acesta fiind un act medical bazat pe dorința persoanei în cauză. Cine se află că a impus unui ugetar, din calitatea de angajator, să se vaccineze, impunând anumite restricții în eventualitatea în care imunizarea nu se va face, va fi tras la răspundere și chiar pedepsit prin lege.
Demersul împotriva vaccinării obligatorii a fost pornit pe data de 15 iulie de către Avocatul Poporului, care a ridicat și problema obligării testării angajaților în mod periodic, costurile nefiind, însă, suportate de către companie, ci exclusiv de către angajat.