Bugetarii rămân fără prime de Crăciun. Guvernul a anunțat reducerea cheltuielilor
Angajații statului nu vor mai avea parte de prime de Crăciun sau al 13-lea salariu. Decizia a fost luată de Guvern, având ca scop economisirea a 8 miliarde de lei pentru bugetul statului.
- Bugetarii rămân fără prime de Crăciun
- Guvernul a anunțat reducerea cheltuielilor
Bugetarii vor rămâne fără prime de Crăciun și fără al 13-lea salariu. În ultimele două luni din an, angajații statului vor primi doar salariul, fără alte beneficii, așa cum se acordau anii trecuți.
Bugetarii nu vor mai avea prime de Crăciun
Angajații statului se bucurau în fiecare an de prime de Crăciun sau al 13-lea salariu. Ei bine, acestea vor rămâne de domeniul trecutului pentru anul 2023. Nici cadourile pentru copiii angajaților nu se vor mai oferi. Guvernul a decis să elimine mai multe cheltuieli pentru că bugetul statului trebuie reglementat. Se dorește o economie de 8 miliarde de lei pentru a rezolva problemele finanțelor statului.
Bugetarii nu vor mai primi al 13-lea salariu sau primele de Crăciun în acest an. Ministerul de Finanțe a anunțat că angajatorii care vor oferi astfel de prime, cum ar fi companiile statului, primăriile sau ministerele, vor fi sancționate, iar banii se vor recupera.
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru a promulga „ordonața austerității”, iar măsurile fiscal-bugetare anunțate de premierul Marcel Ciolacu vor asigura sustenabilitatea statului.
„Vă spun foarte clar, acest guvern NU poate susține practica speculativă a unora de a importa ieftin și a vinde scump, profitând de faptul că acel produs e necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii. Tot astăzi aprobăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumat prin programul de convergență.
Am spus de la început că statul trebuie să fie primul care face economie. De aceea, limităm și reducem cheltuielile bugetare până la sfârșitul acestui an. Trebuie să ținem deficitul sub control să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR”, a spus Marcel Ciolacu.
Tăierile nu se aplică la proiectele pe fonduri europene
Marcel Ciolacu a menționat că există anumite domenii unde nu vor exista tăieri. Aici este inclus domeniul medical, precum și învățământul. Proiectele finanțate pe fonduri europene nu vor fi limitate, iar Guvernul va face alocări din fondul de rezervă pentru finalizarea lor.
Este nevoie de sprijin pentru finanțarea celor 2800 de proiecte care au fost aprobate, termenul fiind până la finalul anului 2023.
”Acest act normativ nu se aplică cu medicamente și materiale sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuieli cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar. De asemenea, limitările nu se aplică în cazul proiectelor finanțate din fonduri europene. Pentru finalizarea acestora Guvernul va face alocări din fondul de rezervă. Sunt convins că domnul ministru Boloș va detalia acest aspect după ședința de guvern.
Nu vizăm astăzi doar reducerea cheltuielilor bugetare, ci și creșterea absorbției fondurilor europene. Sprijinim finalizarea celor peste 2800 de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile ce trebuie încheiate până la sfârșitul acestui an prin acordarea de împrumuturi de la Trezorerie către primării, mai întâi în limita sumei de 1 miliard de lei. Totodată deblocăm o situație care drenează de ani de zile și dăm posibilitatea transferului către autoritățile locale, a imobilelor confiscate ca urmare a unor hotărâri de guvern definitive pronunțate în materie penală dar și nevalorificate în vederea recuperării prejudiciilor. Comunitățile locale vor putea prelua aceste imobile în vederea dezvoltării de noi proiecte investiționale în beneficiul propriilor comunități”, a spus premierul Marcel Ciolacu.