Buletinul lui Marcel Ciolacu, pe mâinile hackerilor. Câți bani au cerut aceștia în schimbul datelor. În urma incidentului autoritățile competente au deschis o anchetă
O breșă de securitate a avut loc la Camera Deputaților, după ce au fost furate date. Buletinul lui Marcel Ciolacu, dar şi alte date personale ale unor parlamentari, au ajuns pe mâinile hackerilor. Câți bani au cerut aceștia în schimbul datelor. În urma incidentului autoritățile competente au deschis o anchetă.
- Breşa de securitate la Camera Deputaţilor
- Buletinul lui Marcel Ciolacu, dar şi alte date personale ale unor parlamentari, furate de hackeri
Hackerii care au spart baza de date de la Camera Deputaților au obținut informații confidențiale inclusiv despre premierul Marcel Ciolacu. Cartea de identitate a oficialului, dar și cea a lui Alfred Simonis - președintele Camerei Deputaților - au apărut pe Dark Web, scrie stiripesurse.ro.
Câți bani au cerut hackerii în schimbul datelor
După ce au reuşit să fure mai multe date personale de la Camera Deputaţilor printr-o breşă de securitate, o cerere de răscumpărare a fost trimisă astăzi de hackeri.
Potrivit unor surse guvernamentale, în schimbul datelor, hackerii au cerut 0,8 bitcoin, ceea ce înseamnă aproximativ 40.000 de euro, scrie antena3.ro.
O anchetă a fost deschisă în urma acestui incident, iar reprezentanţii Camerei Deputaţilor au depus şi o plângere la DIICOT.
"În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. A avut loc într-adevar o breșă de securitate. În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. Este important de menționat faptul că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public", menționează Secretariatul General al Camerei Deputaților.
Reguli de care poți ține cont pentru a nu ajunge victima unei fraude online
Autoritățile din România le recomandă cetățenilor să fie atenți când primesc astfel de solicitări prin e-mail. Iată de ce reguli poți ține cont pentru a nu ajunge victima unei fraude online:
- nu da curs solicitărilor, nu acca link-urile transmise de persoanele rău intenționate şi cel mai important nu trimite sume de bani.
- sesizează cea mai apropiată secție de poliţie, astfel încât să fie demarate cercetări pentru identificarea persoanelor care practică acest nou mod de operare în mod infracțional, pentru a fi trase la răspundere penală de către adevărații polițiști.
- studiază cu mare atenţie adresele de email respective, pentru că infractorii scriu mesaje cu erori gramaticale şi generează adrese care în realitate nu există.