Calendar creștin - ortodox pentru august 2023. Când pică Adormirea Maicii Domnului
În luna august au loc mai multe sărbători importante. Printre ele se numără Schimbarea la față sau Adormirea Maicii Domnului. Creștinii respectă numeroase tradiții și obiceiuri.
- Calendar creștin - ortodox pentru august 2023
- Când pică Adormirea Maicii Domnului
În luna august sunt mai multe sărbători importante în calendarul creștin ortodox. Pe 6 august se sărbătorește Schimbarea la față, iar pe 15 este prăznuită Maica Domnului. În aceste zile, creștinii respectă numeroase obiceiuri și tradiții.
Adormirea Maicii Domnului sau Sf. Maria, sărbătorită pe 15 august 2023
Sfânta Maria este sărbătorită pe 15 august de toți creștinii și marchează trecerea Fecioarei în Împărăția cerurilor. Adormirea Maicii Domnului este cea mai mare sărbătoare creștină a verii.
Conform tradiției, Fecioara Maria a mai trăit 11 ani după ce Iisus Hristos a fost răstignit. Ea a fost înștiințată de către Arhanghelul Gavriil că urmează să plece în lumea celor drepți, iar mai mulți apostoli au fost chemați să-și ia rămas bun.
În ziua în care este preacinstită Fecioara Maria fetele trebuie să respecte anumite obiceiuri, iar altele sunt interzise. Ele nu au voie să se tundă și să arunce părul la gunoi, nici scăldatul în ape curgătoare. În diferite zone ale țării, fetele care doresc să se căsătorească într-un timp scurt își pun busuioc proaspăt sub pernă pentru a-și visa jumătatea. Tot în această zi femeile culeg plante care au o forță mare de vindecare pentru diferite boli.
Bărbații trebuie să respecte un obicei din bătrâni, ei își vor schimba pălăria cu căciula, iar cei care sunt văzuți cu pălărie după această sărbătoare, vor fi luați în râs. Totodată, le este interzis să doarmă pe prispa casei.
Ușile de la casă vor fi lăsate deschise. Se crede că Fecioara Maria intră în casele creștinilor și le împarte harul său divin.
Schimbarea la față, pe 6 august 2023
O altă sărbătoare importantă este Schimbarea la față, ce are loc pe 6 august. În mod popular sărbătoarea este cunoscută sub numele de„Obrejenie” sau „Pobrejenie”. Reprezintă data la care Iisus alături de cei mai importanți trei mucenici Petru, Iacob si Ioan, au urcat pe muntele Tabor ca să se roage.
Se spune că apostolii au fost învăluiți într-un nor de lumina, timp în care Iisus Hristos se ruga și au apărut mai multe tradiții legate de această zi.
Din data de 6 august se anunță venirea toamnei, iar păsările călătoare pornesc spre țările calde. În această zi se interzice scăldatul fiindcă riscul îmbolnăvirilor este tot mai ridicat, nu se lucrează, iar la biserică se duc fructe și legume din recoltă, care se împart. Nu trebuie să te cerți cu nimeni și nici să călătorești, fiind riscul mare de rătăcire.
Calendar creștin - ortodox complet pentru luna august 2023
1 M Scoaterea Sf. Cruci; Sf. 7 frați Mc. Macabei (Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
2 M Aducerea moaștelor Sf. Întâi Mc. și Arhid. Ștefan; Dreptul Gamaliel; Binecredinciosul Împ. Iustinian cel Mare (Post. Nu se fac nunți)
3 J Sf. Cuv. Isaachie, Dalmat și Faust; Sf. Mironosiță Salomeea; Sf. Cuv. Teodora din Tesalonic (Post. Nu se fac nunți)
4 V Sf. 7 tineri din Efes; Sf. Mc. Tatuil (Post. Nu se fac nunți)
5 S Înainte-prăznuirea Schimbării la Față a Domnului; †) Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț; Sf. Mc. Evsignie; Sf. Nona, mama Sf. Ier. Grigorie Teologul; Sf. Ier. Fabian, ep. Romei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
6 D (†) Schimbarea la Față a Domnului (Pobrejenia) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Ap. II Petru I, 10-17; Ev. Matei XVII, 1-9; glas 8, voscr. 9
7 L †) Sf. Cuv. Teodora de la Sihla; †) Sf. Cuv. Pafnutie – Pârvu Zugravul; Sf. Cuv. Mc. Dometie Persul; Sf. Sfințit Mc. Narcis, arhep. Ierusalimului; Sf. Cuv. Nicanor (Post. Nu se fac nunți)
8 M Sf. Ier. Emilian Mărt., ep. Cizicului și Miron, ep. Cretei (Post. Nu se fac nunți)
9 M Sf. Ap. Matia; Sf. 10 Mc. Mărt. pentru icoana lui Hristos (Post. Nu se fac nunți)
10 J Sf. Mc. Laurențiu, arhid.; Sf. Sfințit Mc. Xist, ep. Romei; Sf. Mc. Ipolit (Post. Nu se fac nunți)
11 V †) Sf. Ier. Nifon, patr. Constantinopolului; Sf. M. Mc. Evplu, arhid. (Post. Nu se fac nunți)
12 S Sf. Mc. Fotie și Anichit (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
13 D Odovania praznicului Schimbării la Față a Domnului; Mutarea moaștelor Sf. Cuv. Maxim Mărt.; Sf. Cuv. Dorotei și Dositei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
Duminica a X-a după Rusalii (Vindecarea lunaticului); Ap. I Corinteni IV, 9-16; Ev. Matei XVII, 14-23; glas 1, voscr. 10
14 L Înainte-prăznuirea Adormirii Maicii Domnului; Sf. Prooroc Miheia (Prohodul M. D.) (Post. Nu se fac nunți)
15 M (†) Adormirea Maicii Domnului (Nu se fac nunți)
16 M Aducerea Sf. Mahrame a Domnului din Edesa la Constantinopol; †) Sf. Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache; †) Sf. Cuv. Iosif de la Văratec; Sf. Mc. Diomid (Post. Nu se fac nunți)
17 J †) Sf. Gheorghe Pelerinul; Sf. Mc. Miron pr., Straton și Ciprian
18 V Sf. Mc. Flor și Lavru (Post. Nu se fac nunți)
19 S Sf. Mc. Andrei Stratilat, Timotei, Agapie și Tecla
20 D Sf. Prooroc Samuel; Sf. Mc. Sever, Eliodor și Teoharie. Duminica a XI-a după Rusalii (Pilda datornicului nemilostiv); Ap. I Corinteni IX, 2-12; Ev. Matei XVIII, 23-35; glas 2, voscr. 11
21 L Sf. Ap. Tadeu; Sf. Mc. Vasa, cu fiii ei; † Sf. Mc. Donat diac., Romul pr., Silvan diac. și Venust
22 M Sf. Mc. Agatonic și cei îmtruna cu ei
23 M Odovania praznicului Adormirii Maicii Domnului; † Sf. Mc. Lup; Sf. Sfințit Mc. Irineu, ep. de Lugdunum (Lyon) (Post. Nu se fac nunți)
24 J Sf. Sfințit Mc. Eutihie; Sf. Mc. Tation
25 V Aducerea moaștelor Sf. Ap. Bartolomeu; Sf. Ap. Tit (Post. Nu se fac nunți)
26 S Sf. Mc. Adrian și Natalia, soția sa
27 D Sf. Cuv. Pimen cel Mare; Sf. Mc. Fanurie; Sf. Ier. Osie, ep. Cordobei. Duminica a XII-a după Rusalii (Tânărul bogat); Ap. I Corinteni XV, 1-11; Ev. Matei XIX, 16-26; glas 3, voscr. 1
28 L Sf. Cuv. Moise Etiopianul; Dreptul Iezechia
29 M (†) Tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul; Fapte XIII, 25-33 (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
30 M †) Sf. Ier. Varlaam, mitr. Moldovei și Ioan de la Râșca și Secu, ep. Romanului; Sf. Ier. Ioan, Pavel cel Nou și Alexandru, patr. Constantinopolului (Post. Nu se fac nunți)
31 J Așezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului