Calendar Ortodox, 1 februarie - Sfântul Mucenic Trifon. Rugăciunea pe care să o rostești în această zi de sărbătoare
În fiecare an pe data de 1 februarie 2024, în Calendarul ortodox, este prăznuit Sfântul Mucenic Trifon. Care este rugăciunea pe care să o rostești în această zi de sărbătoare.
- Astăzi, în Calendarul ortodox, este celebrat Sfântul Mucenic Trifon
- Rugăciunea pe care să o rostești în această zi de sărbătoare
Tot astăzi, pe data de 1 februarie 2024, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfintei Brigita, Cuviosului Petru din Galatia, Sfântului Cuvios Vendimian, Sfântului Mucenic Carion, Sfântului Cuvios Vasile Mărturisitorul, Sfântului Cuvios Timotei, Sfântului Mucenic Tion, Sfintei Mucenite Perpetua și Sfântului Mucenic Anastasie Naupliotul.
Calendar Ortodox, 1 februarie - Sfântul Mucenic Trifon
Despre Sfântul Trifon știm că s-a născut în satul Lampsac din provincia Frigia, la finalul secolului al III-lea. În copilărie, Dumnezeu i-a dăruit darul vindecării bolnavilor și putere asupra demonilor. Pe când avea doar 17 ani, a scos de sub stăpânirea diavolului pe fiica împăratului roman Gordian.
Sfântul Trifon a fost cel care le-a descoperit păgânilor existența diavolului, după 6 zile de post și rugăciune. Necuratul s-a arătat tuturor, în chip de câine negru, având ochii ca de foc. Așa a reușit Sfântul Trifon să atragă mai mulți păgâni spre creștinism.
Sfântul Trifon a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. Înainte să moară s-a rugat Domnului, iar când soldații au ridicat sabia să-i taie capul, sfântul și-a dat ultima suflare.
Moaștele Sfântului Trifon au fost duse la Constantinopol și apoi la Roma.
Rugăciunea pe care să o rostești în această zi, de Sfântul Mucenic Trifon
„O, Sfinte Mucenice Trifon, grabnic ajutătorule al tuturor celor ce la tine aleargă şi se roagă înaintea sfintei tale icoane, degrab ascultătorule şi mijlocitorule! Auzi-ne şi acum în tot ceasul rugăciunea noastră, a nevrednicilor robilor tăi, care cinstim sfântă pomenirea ta: că tu, bineplăcutule al lui Hristos, însuţi ai făgăduit mai înainte de ieşirea ta din viaţa aceasta stricăcioasă că te vei ruga Domnului pentru noi şi ai cerut de la Dânsul darul acesta: dacă cineva, în oricare nevoie şi întristare a sa, va prinde a chema sfânt numele tău, acela izbăvit va fi de toată năvălirea celui rău.
Şi precum oarecând pe fiica împăratului de la Roma, care de diavol se chinuia, o ai vindecat, asijderea şi pe noi păzeşte-ne de cursele lui cumplite în toate zilele vieţii noastre şi mai vârtos în ziua cea înfricoşată a suflării noastre celei de pe urmă mijloceste pentru noi, când întunecatele chipuri ale viclenilor diavoli ne vor împresura şi vor începe să ne înfricoşeze.
Fii nouă atunci ajutător şi grabnic izgonitor al viclenilor diavoli şi la Împărăţia Cerurilor călăuzitor, unde acum stai cu ceata sfinţilor înaintea Scaunului lui Dumnezeu; roagă pe Domnul să ne învrednicească şi pe noi a fi părtaşi ai veseliei şi bucuriei celei de-a pururea fiitoare, ca dimpreună cu tine să ne învrednicim a slăvi pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Mângâietorul, în veci. Amin.”