Calendar Ortodox, 10 martie - Sfântul Mucenic Codrat, cel din Corint. Ce rugăciune rebuie să rostești în această zi
Pe 10 martie este prăznuit Sfântul Mucenic Condrat, alături de Sfinții Mucenici Ciprian şi Dionisie. Ei au trăit în perioada împăraților greci, Deciu și Valerian, în secolul al III-lea, moment în care creștinismul nu era permis.
- Calendar ortodox, 10 martie - Sfântul Mucenic Codrat, cel din Corint
- Ce rugăciune rebuie să rostești în această zi
În Calendarul Ortodox Român, astăzi 10 martie este prăznuit Sfântul Mucenic Codrat. În aceeași zi se comemorează și Sfinții Mucenici Ciprian şi Dionisie. S-au născut în Corint și au trăit în perioada împăraților Greciei, Deciu și Valerian, în secolul a III-lea.
Cine a fost Sfântul Mucenic Codrat
Sfântul Mucenic Codrat s-a născut în munți, având-o alături doar pe mama sa, care se stinge la scurt timp după venirea sa pe lume. A crescut în condiții grele, dar nu s-a dezis niciodată de Dumnezeu. Peste câțiva ani, ajunge într-o familie respectabilă și merge să studieze medicina.
Se împrietenește cu alți tineri creștini și încep să vorbească despre minunile făcute de Dumnezeu. În acea perioadă, creștinismul era interzis, dar cei care propovăduiau cuvântul Domnului erau chinuiți și ajungeau în închisoare. Aceștia ajung în temniță pentru a fi convinși să renunțe la iubirea lor față de Iisus, dar au fost de neînduplecat.
Sfinții Codrat și Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton şi Crescent au fost judecați aspru și apoi supuși unor chinuri de neimaginat.
Sfinţii Codrat, Ciprian şi Dionisie nu au murit în urma bătăilor primite, astfel că au fost aruncați în flăcări și arși de vii. Corpurile au fost târâte prin cetate pentru ca ceilalți să vadă și să se sperie, astfel că vor renunța la credința lor. Ulterior li s-au tăiat capetele și au trecut în lumea celor drepți.
Rugăciune Sfinții Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton și Crescent
În această zi se rostește și o rugăciune dedicată sfinților prăznuiți în data de 10 martie.
„Pe voievozii cei tari, pe cele trei părţi ale sufletului, te rog, îneacă-i întru adâncul nepătimirii, Cel ce Te-ai născut din Fecioară, ca întru omorârea trupului, să-Ţi cânt Ţie ca dintr-o alăută cântare de biruinţă.
Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Sosit-a sfântul şi minunatul praznic al sfinţilor mucenici, care s-au nevoit cu sfinţenie, luminând pe toţi cu raza Duhului. Deci adunându-ne, iubitorilor de praznic, după datorie să-i fericim pe dânşii.
Stih: Sfinte Mucenice Codrat, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca un soare luminos, cu strălucirea faptelor bune, ne-ai răsărit nouă, Sfinte Codrat, pătimitorule, alungând, cu strălucirile tale cele pline de lumină, întunericul închinării la idoli, fericite şi luminând adunările credincioşilor.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Pe Piatra vieţii, pe Iisus Mântuitorul propovăduindu-L Dumnezeu, aţi luptat cu vitejie şi piatra care a primit curgerea sângelui vostru aţi făcut-o izvor de sfinţenie, plin de lumină, mucenicilor.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin
Din noroiul patimilor, din furtuna gândurilor, de săgeţile vicleanului şi de orice pornire potrivnică izbăveşte, Preacurată Născătoare de Dumnezeu, sufletele celor ce laudă naşterea ta cea de negrăit, Preacurată.”