Calendar Ortodox 4 mai 2024 - Sâmbăta Mare. Ce semnificație are această zi din Săptămâna Patimilor pentru creștini
Anul acesta, pe data de 4 mai, creștinii sărbătoresc Sâmbăta Mare, ultima zi din Postul Paștelui și ziua în care se așteaptă Învierea Domnului. Află din rândurile de mai jos ce semnificație are această zi din Săptămâna Patimilor pentru creștini.
- Sâmbăta Mare este prăznuită în calendarul ortodox, anul acesta, la data de 4 mai 2024
- Ultima zi din Postul Paștelui și ziua în care se așteaptă Învierea Domnului
- Ce semnificație are această zi din Săptămâna Patimilor pentru creștini
Potrivit informațiilor care se regăsesc în calendarul ortodox, pe data de 4 mai, biserica o cinstește pe Sfânta Muceniță Pelaghia, ocrotitoarea căsniciilor, dar și pe Sfânta Cuvioasă Monica, mama Fer. Augustin. Anul acesta, pe 4 mai a picat și Sâmbăta Mare din Săptămâna Patimilor. Este zi cu dezlegare la ulei și la vin, pentru credincioșii care au ținut post.
Ultima zi din Postul Paștelui și ziua în care se așteaptă Învierea Domnului
Astăzi este ultima zi din Postul Paștelui și ziua în care se așteaptă Învierea Domnului. Se spune că în Sâmbăta Mare trupul Mântuitorului Iisus s-a odihnit cu trupul în mormânt, iar sufletul s-a pogorât în Iad.
”Unde-ți este moarte, boldul? Unde-ți este iadule, biruința? Înviat-a Hristos si tu ai fost nimicit. Sculatu-s-a Hristos si au căzut diavolii. Înviat-a Hristos si se bucura îngerii. Înviat-a Hristos si viața stăpânește. Înviat-a Hristos si nici un mort nu este in groapă; că Hristos sculându-Se din morți, începătura celor adormiți S-a făcut. Lui se cuvine slava și stăpânire în vecii vecilor”, a spus Sfântul Ioan Gură de Aur.
Aceasta este zi de reculegere. Diseară, în toate bisericile ortodoxe se vor aprinde luminile, anunțând că se apropie Învierea. La miezul nopții va fi oficiată slujba Sfintelor Paşti și vor fi sfinţite pasca, ouăle roșii, cozonacii şi celelalte bucate, pentru că postul a luat sfârșit.
Credincioșii iau Lumină din Lumină, spun „Hristos a înviat !” şi răspund „Adevărat a înviat!”, formule cu care se salută apoi timp de 40 de zile, până la Înălțarea Domnului.
Canon de rugăciune pentru Sâmbăta Mare
"Stăpâne, Doamne, Iisuse Hristoase, ințelepciune începătoare de lumina a Tatălui Cel fără de început.
Care locuiești intru lumina cea neapropiata, Care ai poruncit luminii să strălucească din întuneric, Care ai spus să fie lumină și a fost lumină, Doamne, Dătătorule de lumină care ne-ai scos din întunericul înșelăciunii și ne-ai călăuzit la lumina minunată a cunoașterii Tale, Care ai umplut de lumină și bucurie tot pasantul prin venirea Ta în trup aici și cele de dedesubt prin pogorârea Ta la iad după care Tu ai vestit lumina tuturor neamurilor prin sfinții Tai Apostoli, Ție Iți mulțumim că prin credința cea dreaptă ne-ai scos din întuneric la lumina și ne-am făcut fii ai luminii prin Sfântul Botez și am văzut slava Ta plină de har și adevăr (Ioan 1, 14). Dar o, Dătătorule de lumină Doamne, Care ești lumina văzuta de cei care au stat în întuneric; […]
Stăpâne Doamne, Care ești Lumina cea adevărată care luminezi pe tot omul care vine în lume (Ioan 1, 9), singura Lumină a lumii și lumina vieții oamenilor, de a Cărui slavă este plin tot universul, căci Tu ai venit ca lumină în lume prin pogorârea Ta în trup, deși lumea a iubit întunericul mai mult decât lumina. Dătătorule de lumină, Doamne, asculta-ne pe noi păcătoșii și nevrednicii robii Tai, care în acest ceas stăm lângă acest Preasfânt și de-lumina-purtător Mormânt și ne primește pe noi care cinstim Pătimirile Tale curate, preasfânta Ta răstignire, moartea Ta de bunăvoie și punerea și îngroparea trupului Tău cel fără de viață în acest prea-cinstit Mormânt al Tău, și învierea Ta de a treia zi pe care începem să o prăznuim cu bucurie, pomenind pogorârea Ta la iad prin care ca un Stăpân ai slobozit prin strălucirea Dumnezeirii Tale sufletele drepților ținute acolo umplând cele mai de jos de lumină."