Călin Georgescu a fost favorizat de TikTok, conform CSAT. Cum a ajuns, de fapt, viral candidatul la Alegerile Prezidențiale 2024
Decizie șocantă după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. S-a decis că TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu, candidat independent la Alegeile Prezidențiale din anul 2024. Iată cum ar fi ajuns viral, de fapt, și cum ar fi atins un număr mare de vizualizări.
- Ședința CSAT s-a încheiat
- Cum ar fi fost favorizat Călin Georgescu de TikTok
Călin Georgescu a trecut în turul II al Alegerilor Prezidențiale din 2024 cu cele mai multe voturi. Peste 2 milioane de români și-au pus încrederea în cadidantul independent, oferindu-i voturile lor. Victoria lui Călin Georgescu a stârnit mai multe discuții controversate.
Călin Georgescu ar fi fost favorizat de CSAT
Candidatul independent s-a bucurat de un real succes pe TikTok, platforma pe care viziunile sale și declarațiile lui din perioada campaniei electorale au ajuns la un public larg, inclusiv la un număr foarte mare de tineri.
Astăzi a avut loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, coordonată de președintele României, Klaus Iohannis. CSAT intervine în cazuri în care se bănuiește că există factori care ar afecta securitatea națională, neavând atribuții în ceea ce privește desfășurarea campaniilor electorale.
Așadar, reprezentanții au vorbit despre posibile riscuri de securitate națională, din cauza unor actori cibernetici statali și non-statali, care ar fi avut acțiuni asupra unor structuri IT&C. Reprezentanții au prezentat documente și evaluări conform cărora ar fi existat atacuri cibernetice pentru a influența corectitudinea procesului electoral.
TikTok nu a respectat regulile Biroului Electoral Central
Conform comunicatului CSAT, TikTok este acuzat că nu ar fi respectat regulule Biroului Electoral Central. Așadar, un candidat la Alegerile Prezidențiale 2024 ar fi beneficiat de o expunere masivă pe TikTok deoarece nu ar fi fost marcat drept candidat politic și nu i s-ar fi cerut ca materialele pe care le postează să fie însoțite și de codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă, așa cum prevede legislația electorală.
Prin această modalitate, vibizilitatea candidatului a crescut semnificativ în raport cu cea a altor candidați.
”(...) Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.
Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei. (...)”, a transmis CSAT printr-un comunicat.