Când ar putea fi declarată epidemie de gripă în România. Anunțul făcut de Alexandru Rafila
De trei săptămâni, s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de gripă. Acest lucru îi îngrijorează pe autorități, care s-au gândit deja dacă ar trebui declarată epidemie de gripă. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a anunțat ce măsuri au fost luate în spitale, unde tot mai mulți români s-au prezentat cu probleme de sănătate.
- Când ar putea fi declarată epidemie de gripă în România
- Măsurile anunțate de Ministrul Sănătății
Alexandru Rafila a precizat că, în ultima perioadă, s-a înregistrat o creștere a numărului de gripă în România și că mâine se face bilanțul, iar în funcție de acest lucru, va fi luată decizia de a declara epidemie de gripă sau nu.
Anunțul făcut de Alexandru Rafila despre posibilitatea de a fi declarată epidemie de gripă
Ministerul Sănătății a anunțat că au fost luate noi măsuri în spitale. Astfel că, multe vizite sunt interzise în unități. Noi măsuri de protecție îi vizează pe angajații spitalelor, dar și pe pacienți, care trebuie să poarte masca în interior.
„Aşteptăm cifrele de mâine, joi se face bilanţul. E foarte probabil să avem a treia săptămână de creştere consecutivă. În funcţie de situaţia de joi se va declara epidemia de gripă. Nu se introduc restricţii, se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica măsurile pentru protecţia personalului medical şi a pacienţilor, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic”, a precizat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a vorbit și despre lipsa unor medicamente importante, care tratează gripa. Alexandru Rafila a explicat faptul că, de mai bine de o lună, s-a înregistrat o creștere a consumului de antiinflamatoare și că Ministerul Sănătății se ocupă de compensarea medicamentelor care lipsesc.
„Orice persoană care e răcită trebuie să evite se revină în colectivitate până la dispariţia simptomelor. Cel mai important e să fii izolat, să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie. Colegii mei au recomandat ca antibioticele să nu fie utilizate în infecţiile virale, iar pacienţii să se prezinte la unităţile de primiri urgenţe în cazurile medii şi grave. Cei cu forme uşoare trebuie să se adreseze medicilor de familie, să nu aglomereze camerele de urgenţe”, a mai explicat Ministrul Sănătății.