Când ar putea fi detectată varianta Omicron în România. Anunțul îngrijorător făcut de epidemiologul Octavian Jurma
Epidemioloful Octavian Jurma a exlicat când ar putea fi detectată varianta Omicron în România și ce spun testele de laborator privind eficacitatea vaccinurilor.
- Când ar putea fi detectată varianta Omicron în România
- Anunțul îngrijorător făcut de epidemiologul Octavian Jurma
Când ar putea fi detectată varianta Omicron în România
Potrivit OMS, varianta Omicron a virusului COVID-19 care ar putea bloca întreaga lume are capacitatea de a se răspândi foarte repede.
Cercetătorul Octavian Jurma a fost întrebat când va fi depistată varianta Omicron și în România, astfel că epidemiologul a precizat că probabilitatea ca această variant a virusului să fie detectată din timp este foarte scăzută.
Conform cercetătorului în luna ianuarie România ar putea avea primele cazuri de infectări cu această variantă a virusului SARS-CoV-2.
„Din păcate România nu are un program de testare şi secvențiere preventivă de aceea probabilitatea să îl depistăm timpuriu este scăzută. Cu toate acestea, toate versiunile au fost detectate în medie la maxim două luni după ce au fost detectate în Marea Britanie şi în Europa Continentală. Cu certitudine, cel târziu în luna ianuarie îl vom identifica, când numărul de cazuri va fi suficient de mare să îl putem surprinde cu numărul relativ mic de secvențieri pe care le facem, cel puţin 250 pe săptămână", a spus cercetătorul Octavian Jurma pentru Antena 3.
Care este eficacitatea vaccinurilor la varianta Omicron
De asemenea, Octavian Jurma a făcut precizări în legătură cu eficacitatea vaccinurilor la noua variant a virusului. Cercetătotul a spus că nu se știe în ce măsură vaccinul decuplează infectarea de formele grave de boală și deces.
,,Nu se ştie în ce măsură vaccinul decuplează infectarea de formele grave de boală şi deces cum a făcut şi în cazul Delta. Aici sunt semne de îngrijorare de la studiile acestea care se fac în laborator în care există teoretic mutații care pot eluda răspunsul vaccinal aproape complet. Deci în următoarele două săptămâni o să aflăm răspunsurile. Însă este puţin probabil ca acest virus să poată ocoli protecţia individuală ridicată pe care o oferă vaccinul", a explicat cercetătorul Octavian Jurma.