Când ar putea vota românii pentru turul 1 din nou la Alegerile Prezidențiale 2024, după decizia CCR. Scenariul luat în calcul
Urmează decizii importante în ceea privește desfășurarea Alegerilor Prezindețiale din 2024, după ce s-a solicitat renumărarea voturilorn din turul 1. Dacă se constată că s-a efectuat o fraudă care ar putea schimba clasamentul, românii ar putea vota, din nou, pentru turul 1. Iată când s-ar întâmpla acest lucru.
- Când și în ce condiții ar putea vota românii, din nou, pentru turul 1
- Decizii importante cu privire la Alegerile Prezidențiale 2024
Alegerile Prezidențiale din anul 2024 sunt în plină desfășurare în România. Primul tur de voturi a avut loc în data de 24 noiembrie, iar cel de-al doilea tur va avea loc în data de 8 decembrie, conform calendarului inițial. Acest lucru ar putea să se schimbe, însă.
Când și în ce condiții ar putea vota românii, din nou, pentru turul 1
În urma ședinței de astăzi, Curtea Constituțională a României a decis renumărarea voturilor din primul tur al Alegerilor Prezidențiale, iar rezultatul din 24 noiembrie nu a fost încă validat. Urmează ca mâine, la ora 14:00, să aibă loc o nouă ședință în care judecătorii vor încerca să valideze rezultatul, conform observatornews.ro.
Așadar, rezultatul din 24 noiembrie ar putea fi validat dacă Biroul Electoral Central va reuși să renumere aceste voturi până la ora 14.00, sau rezultatul alegerilor din primul tur ar putea fi anulat, în cazul în care se confirmă că s-a produs o fraudă. Dacă se întâmplă cel de-al doilea scenariu, românii vor trebui să voteze, din nou, pentru turul 1 de scrutin.
Scenariul doi presupune ca românii să voteze, din nou, pentru turul 1 de scrutin în cea de-a doua duminică după prima sesiune de votări, respectiv în data de 8 decembrie 2024, când ar trebui să aibă loc cel de-al doilea tur de votări.
Un candidat ar fi fost favorizat de TikTok
CSAT s-a întrunit într-o ședință importantă astăzi, în urma căreia s-a demonstrat prin documentele aferente că un candidat la Alegerile Prezidențiale 2024 ar fi fost favorizat de TikTok în procesul electoral.
Mai exact, acesta ar fi beneficiat de o expunere masivă, iar platforma nu l-ar fi desemnat candidat politic și nu l-ar fi obligat să posteze și codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă, așa cum s-ar fi întâmplat în cazul celorlalți candidați.
”(...) Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.
Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei. (...)”, a transmis CSAT printr-un comunicat.