Când folosim „o dată” și „odată”. Greșeala des întâlnită în limba română
Una dintre cele mai des întâlnite greșeli în limba română este folosirea omonimelor „o dată” și „o dată”. Cu toate că se pronunță la fel, trebuie folosite în contexte diferite, în funcție de sensul lor, pentru că „odată” este, de obicei, adverb, în timp ce „o dată” este numeral.
- Când folosim „o dată” și „odată”
- Greșeala des întâlnită în limba română
Cu toate că ai spune că limba română nu are cum să te pună în dificultate, există și câteva situații în care oamenii scriu greșit unele cuvinte. Așa este și cazul omonimelor, în acest caz doar de pronunțare, pentru „o dată” și „odată.
Când se folosesc cele două cuvinte
Deși ambele sunt folosite în limba română, au sensuri diferite. „O dată” este sinonim cu demult, odinioară și face referire la un moment din trecut nedeterminat. „Odată” se mai folosește și atunci când este făcută referirea la o mișcare bruscă sau o acțiune care are loc imediat, așa cum este în „Hai odată”. În acest caz, „odată” este adverb de timp, pentru că se adresează întrebarea „Când?”, nu „Cât?”, așa cum se procedează pentru „o dată”.
Acest cuvânt se folosește pentru o exprima un numeral, așa cum este în structura „Mă mai uit o dată pe text și mergem la cumpărături”. În astfel de situații, „o dată” este numeral adverbial, pentru că șirul enumărirelor pot continua. „O dată” mai poate face referire și la o anumită zi din an, de exemplu atunci când spui „ Întâi ianuarie este o dată specială”. În acest context, „o dată” nu mai este adverb, ci devine substantiv.
Alte greșeli des întâlnite în limba română
O altă „capcană” în care cad românii este folosirea „datorită” și „din cauza”. Primul cuvânt face referire la o situație pozitivă, în timp ce cel de-al doilea ajută la exprimarea unui context nefavorabil.
La fel de problematică este și folosirea „pe care” sau „care”. În general, este utilizată mai des cea de-a doua formă, care, în unele contexte poate fi greșită, pentru că „pe care” exprimă acțiunea asupra unei persoane sau obiect, cum este în propoziția: „Cireșele pe care le-am cumpărat mi se par delicioase”.