Când ieșim din starea de alertă. Președintele Klaus Iohannis a prezentat condițiile: „Îmi doresc foarte, foarte mult”
Președintele țării, Klaus Iohannis, a vorbit despre momentul în care va decide ieșirea României din starea de alertă, ce ține deja de aproape un an, din cauza pandemiei de coronavirus. Șeful statului a dezvăluit, în cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Cotroceni, cât de mult își dorește să scadă numărul de infectări, dar mai ales al persoanelor decedate din cauza bolii.
- Când ieșin din starea de alertă
- Klaus Iohannis a făcut anunțul
- Cât de tare își dorește președintele să scăpăm de restricții
Klaus Iohannis a anunțat când va ieși România din starea de alertă, măsură în care se află de aproximativ un an. Șeful statului a precizat că cei care vor decide acest lucru sunt specialiștii din domeniul medical și statisticienii care vor raporta zilnic situația epidemiologică și vor calcula cât de sigură ar fi o ieșire de sub restricții pentru cetățeni.
„Starea de alertă va fi ridicată atunci când specialiștii ne vor spune că putem să continuăm și fără măsurile speciale care se instituie în starea de alertă. Este clar că trebuie să ne vaccinâm, să scadă numărul care se infectează în fiecare zi, să scadă numărul persoanelor de la ATI și foarte important, eu îmi doresc foarte mult să scadă mult numărul de decese”, a spus președintele României, în cadrul conferinței de presă din această după-amiază.
De asemenea, șeful statului a precizat că nu este de acord ca certificatul de vaccinare, sau „pașaportul verde”, să fie folosit ca metodă de discriminare a cetățenilor care aleg să nu se imunizeze artificial, dar care doresc să aibă parte de aceleași privilegii care cei vaccinați.
„Nu putem discrimina cetățenii europeni de ceilalți, unii să meargă în concediu, alții nu. Nu putem să folosim aceste certificate pentru a îngrădi libertatea de mișcare. Nu putem spune cuiva care nu are acest certificat de vaccinare că nu poate călători în Europa, poate, dar trebuie să respecte restricțiile care sunt în vigoare pentru persoanele din acel stat. E bine să îl folosm pentru motive medicale, dar să nu facem din acesta un instrument al discriminării”, a mai explicat Klaus Iohannis.