Când se trece pe sub masă de Paște? Semnificația acestui obicei
De astăzi începe Săptămâna Mare înainte Paștelui, iar fiecare zi are o însemnătate specială pentru creștini. Când trebuie să meargă oamenii la biserică să treacă pe sub masă și care e de fapt semnificația acestui obicei.
- Trecerea pe sub masă, un obicei străvechi și respectat în fiecare an
- Ce semnifică pentru toți creștinii
Fiecare zi din Săptămana Patimilor sau Săptămana Mare are o semnficație specială, iar una dintre cele mai importante e cea de Vineri, numită în popor Vinerea Neagă sau Vinerea Mare.
Atunci a fost ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, iar pentru toată lumea e o zi de doliu în care persoanele credincioase țin post negru.
Când se trece pe sub masă de Paște, conform calendarului ortodox
Trecerea pe sub masă se facă în Vinerea Mare, iar cum Paștele în acest an se sărbătorește pe data de 2 mai, creștinii vor avea acest obicei pe data de 30 aprilie.
La orele prânzului se va scoate din Altar Sfântul Epidaf și se va așeza pe o masă înaltă care simboliează mormântul Mântuitorului Nostru Iisus Hrisos.
Credincioșii vor veni la biserică cu flori și le vor așeza pe Sfântul Epitaf, iar atunci ei vor săruta Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce ce sunt așezate pe Sfântul Epidaf, după care vor trece de trei ori pe sub bază repetând același obicei.
De ce se trece pe sub masă de Paște - semnificația obiceiului
Trecerea pe sub masă simboliează momentul în care creștinii coboară în mormânt cu Iisus Hrisos, pentru ca ulterior să Învie odată cu El.
Această coborâre și ridicare din groapă se face simbolic prin trecerea pe sub masa aflată în mijlocul Bisericii.
Unii dintre creștini trec pe sub masă o singură dată, iar aceasta simbolizează unicitatea Jertfei lui Hrisos, iar alții trec de trei ori în amintirea celor trei zile în care Mântuitorul a stat în mormânt.
În ziua de Vineri seară se va cânta Prohodul Domnului, iar ulterior preoții vor lua Sfântul Epidaf și vor da înconjurul Bisericii, cu Sfânta Cruce purtată, alături de ei fiind toți creștinii prezenți cu lumânările aprinse.
Acest lucru simobolizează drumul pe care Iisus Hrisos l-a purtat până pe Dealul Golgota, acolo unde a fost răstignit și unde și-a dat ultima suflare, urmând ca la trei zile să Învie.
Creștinii pot merge la Înviere în acest an
Anul trecut creștinilor nu le-a fost permis mersul în noapte de Înviere la Biserică, însă autoritățile au decis ca în acest an lucrurile să stea diferit.
Toți credincioșii vor putea să ia Lumină în seara de 1 spre 2 mai, asta deoarece restricțiile de circulație impuse de lege vor fi ridicate în această zi.
Autoritățile îndeamnă toți românii să fie responsabili pentru sănătatea lor și să respecte toate normele sanitare, păstrerea distanțării fizice și purtarea măștii obligatorie în mod corespunzător atât în afara bisericii, cât și în interior.