Când se va putea produce Remdesivir în România. Anunțul făcut de Nelu Tătaru: ”Toțul ține de producător”
În plină pandemie de coronavirus, când am depășit pragul de 4.000 de cazuri zilnic, Nelu Tătaru a făcut anunțul despre producerea Remdesivir în România. Când vom putea face chiar noi acest medicament.
- Nelu Tătaru spune că Remdesivirul nu se va produce curând în România.
- Din ce cauza nu poate produce România medicamentul pentru COVID-19.
După ce Ungaria a făcut demersuri pentru a obține licență pentru a putea produce Remdesivir, aflat la Timișoara, Nelu Tătaru a fost întrebat de ce nu am urmat și noi exemplul ungurilor. Ei bine, conform ministrului Sănătății, se pare că discuțiile au fost, dar, ca de fiecare dată, lipsește ceva. În acest context, ne lipsește linia tehnologică.
„Noi avem aceste discuții încă din vară. Avem fabrica de antibiotice la care am avut această discuție. Dar nu are linie tehnologică și trebuie obținut acel patent, dar linie tehnologică încă nu avem”, a spus Nelu Tătaru, scrie Digi24.
Nelu Tătaru spune că nu vom produce Remdesivir în România prea curând
În aceste condiții, când linia tehnologică lipsește, oficialul susține că medicamentul contra COVID-19 nu s-ar putea produce la noi în țară, cel puțin nu în următorul an.
”Ar fi o perioadă destul de lungă să putem produce acest Remdesivir. Au solicitat și noi am pus la dispoziție facilități pentru a-și putea retehnologizarea liniilor și pentru a avea anumite beneficii fiscale în condițiile fac acest. Din ce am discutat cu producătorii de medicamente, anul acesta și anul viitor, nu. Trebuie o linie tehnologică, o linie specială pentru produsul Remdesivir, plus patentul. Totul ține de producător și producătorii noștri au anumite linii tehnologice și anumită producție pe anumite produse”, a mai explicat Nelu Tătaru.
Însă, chiar dacă nu putem produce acest medicament, ministrul Sănătății a ținut să sublinieze că încă din iulie până în septembrie România a avut donații de la Comisia Europeană de aproape 12.000 de doze de Remdesivir, iar pentru această lună există deja un contract pentru alte 12.000 de doze, care vor fi distribuite către toate spitalele suport-COVID-19 sau cele de fază 1 și fază 2.