Când trebuie să mergi la spital dacă ai gripă. Simptomele pe care nu trebuie să le ignori: ”Acesta este un semn de urgență”
E plin sezon de infecții respiratorii, așa că numărul persoanelor care ajung la camera de gardă și au nevoie de îngrijiri medicale este din ce în ce mai mare. Trebuie menționat însă că nu toate persoanele care au răcit au nevoie de internare în spital. Când trebuie să mergi la unitatea primiri urgențe dacă ai gripă. Simptomele pe care nu trebuie să le ignori.
- Simptomele de gripă pe care nu trebuie să le ignori
- Când trebuie să mergi la spital
Tot mai multe persoane răcite ajung la camera de gardă. Deși multe cazuri pot fi tratate acasă, există unele simptome care necesită evaluare medicală de urgență.
Când trebuie să mergi la spital dacă ai gripă. Simptomele pe care nu trebuie să le ignori
Adrian Marinescu, medic infecționist, a spus când e nevoie să ne prezentăm la spital dacă suntem răciți și ce simptome nu ar trebui ignorate.
„Nu toată lumea trebuie să ajungă la camerele de gardă, pentru că, din păcate, timpii de așteptare sunt foarte mari, de ordinul orelor. În primul rând, este important să ne adresăm medicului de familie. Dacă nu vorbim de o persoană în vârstă sau cu boli cronice, multe cazuri pot fi gestionate acasă. Totuși, în cazul gripei, este recomandată testarea, pentru că există tratament antiviral care poate face diferența. Se spune așa: gripa te pune la pat, dar tratamentul te ridică în 24 de ore.”, a explicat medicul Adrian Marinescu la antena3.ro.
Medicul spune că numărul persoanelor care se prezintă la Institutul „Matei Balș” a crescut considerabil, „aproximativ 250 de prezentări în 24 de ore, comparativ cu 100 în toamnă. Din fericire, majoritatea sunt forme ușoare, dar dacă ar fi nevoie să internăm toți pacienții, nu am putea face față.”
Cadrul medical spune că respirația grea este unul dintre simptomele pe care nu ar trebui să le ignorăm.
„În momentul în care respirația e grea, în momentul în care saturația oxigenului este, să spunem, sub 93 sau 94. Acum depinde de fiecare persoană în parte, pentru că sunt unii care au 93 în mod normal. Este o primă urgență, orice simptom care ține o perioadă mai lungă de timp.
Dacă facem febră, spuneam mai devreme, o săptămână, tuse de câteva săptămâni, evident că trebuie să îmi ne punem probleme. Și apropo de tuse, în acest an a fost destul de frecventă tusea convulsivă, tusea măgărească, se spunea că e tusea celor 100 de zile. Sunt și pacienți care au tușit șase luni, deci trebuie să ne controlăm, dar nu neapărat într-o cameră de gardă și nu ca urgență”, a mai spus Adrian Marinescu potrivit sursei anterior menționate.