Cardul de sănătate redevine obligatoriu! De la ce dată va trebui să îl avem în permanență la noi dacă mergem la doctor
Cardul de sănătate redevine obligatoriu, după ce obligativitatea acestuia a fost suspendată pe perioada stării de urgență. Consultațiile la distanță se mențin până pe 31 decembrie.
- Cardul de sănătate redevine obligatoriu
- Consultațiile la distanță se mențin până la sfârșitul anului
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că folosirea cardului de sănătate va redeveni obligatorie din data de 1 octombrie, fupă ce folosirea lui a fost suspendată pe perioada stării d eurgență. De la regulă sunt exceptate consultațiile la distanță.
Prelungirea programului de consulații la distanță a fost aprobată prin hotărârea de Guvern nr. 162/2020. Prin aceasta se mențin, până la finalul acestui an, consulațiile medicale oferite de medicii de familie și de medicii specialiști din unitățile de ambulatoriu clinic, pentru care „nu este necesară validarea cardului de sănătate”.
În urma consultațiilor la distanță, medicul va emite toate documentele necesare pacientului, inclusiv prescripțiile medicale pentru procurarea medicațiilor. Transmiterea acestor documente se va face prin intermediul comunicării electronice.
Cardul de sănătate redevine obligatoriu
În cazul consultațiilor fizice, la cabinetul medical, este necesară prezentarea și validarea cardului de sănătate.
„Reintroducem utilizarea cardului de sănătate în toate situaţiile în care pacientul se deplasează fizic la unitatea medicală pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidenţă cât mai exactă şi a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem. Consultaţiile la distanţă rămân o alternativă benefică atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici, prin care se asigură accesul la tratamentele necesare fără a se expune riscurilor de infectare. Recomandăm în continuare pacienţilor programarea consultaţiilor, medicul fiind cel care decide modul în care va fi acordată consultaţia, la distanţă sau în cadrul unei vizite la cabinetul medical”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS, într-un comunicat de presă, potrivit Libertatea.
Mai mult, se prelungește valabilitatea următoarelor documente medicale, dacă acestea expiră până pe 31 decembrie 2020:
- biletele de trimitere pentru specialităţi clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare;
- biletele de trimitere pentru specialităţi paraclinice;
- recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive – ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate;
- deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive.