Care au fost cauzele incendiului de la Spitalul de Copii din Iași. Ancheta a scos la iveală detalii șocante
A fost finalizată ancheta privind cauzele incendiului de la Spitalul de Copii din Iași. Experții Inspectoratului pentru Situații de Urgență au luat în calcul cele mai posibile două cauze de la care ar fi pornit flăcările ce îngrozeau acum aproape o lună.
- Ce spune ancheta despre incendiul de la Spitalul de Copii din Iași
- De la ce au pornit flăcările din unitatea medicală
Incendiul de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași, de acum trei săptămâni, ar fi izbucnit în urma a două cauze, stabilite în urma anchetei de către experții pompieri din cadrul Inspectoruatului pentru Situații de Urgență.
De la ce a izbucnit incendiul de la Spitalul de Copii din Iași
Aceștia sunt de părere că un scurtcircuit electric, sau un efect termic al curentului electric ar fi stat la baza izbucnirii flăcărilor de la penultimul etaj al instituției medicale. Mai mulți specialiști au fost convocați pentru a-și da cu părerea și pentru a analiza probele adunate din urma deflagrației produse la unitatea sanitară din care, la cel moment, 31 de persoane au fost evacuate.
”Analizând toate circumstanţele prezentate, comisia formulează două cauze probabile de producere a incendiului: scurtcircuit electric sau efectul termic al curentului electric. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria Iaşi face parte din categoria de clădiri de sănătate cu spitalizare continuă, care la data punerii în funcţiune, nu se supunea legislaţiei specifice privind avizarea/autorizarea din punct de vedere al securităţii la incendiu”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de ISU Iaşi.
Cu toate acestea, spitalul deține aviz de securitate la incendiu, dar și pentru executarea lucrărilor de modernizare și reparații capitale ale clădirii. În prezent au loc lucrări de reabilitare ale spitalului, mai ales după pagubele cauzate de focul pornit pe 22 iunie. După terminarea lucrărilor va fi emisă o nouă autorizație de securitate la incendiu.
Incendiul a declanșat și planul roșu de intervenție la acel moment, fiind vorba despre o flacără vizibilă și despre o clădire unde sunt îngrijiți copii. La fața locului s-au deplasat mai mult echipaje de pompieri, fiind evacuate nu mai puțin de 30 de persoane, dintre care 12 copii, 11 cadre medicale și 7 apariținători.
Din fericire, nimeni nu a fost afectat de incendiu, pacienții fiind relocați în alte sectoare ale spitalului după lichidarea flăcărilor. Printre minorii evacuați s-a aflat și un copil intubat, cu o malformație digestivă. Acesta nu a avut de suferit în urma transportului.