Castorii creează probleme într-un oraș din România. Au distrus peste 20 de arbori din localitate
Oradea se confruntă cu o situație neobișnuită: o creștere semnificativă a activității castorilor pe malurile Crișului Repede. Prezența lor în mediul urban poate avea consecințe negative. Vegetația lemnoasă de pe malul râului a fost grav afectată, iar peste 20 de arbori au fost distruși de activitatea lor intensă.
- Castorii creează probleme într-un oraș din România
- Au distrus peste 20 de arbori din localitate
Locuitorii din Oradea se confruntă în aceste zile cu o situație neobișnuită. Mai precis, aceștia au fost puși în fața unei provocări inedite, generate de un atac surprinzător al castorilor. Cel mai afectat este, fără îndoială, ecosistemul de pe malul Crișului Repede, unde vegetația se află într-un pericol considerabil.
Tot mai mulți castori sunt în Oradea
Castorii au doborât deja peste 20 de arbori de pe malurile râului din municipiul Oradea, iar numărul tot mai mare al acestor animale în zonă reprezintă o amenințare semnificativă pentru vegetația lemnoasă, a anunțat luni Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri.
În zona Decebal - Ioșia din Oradea, copacii de pe malul Crișului Repede au probleme tot mai mari din cauza castorilor și ajung să fie doborâți. Specialiștii consideră că populația lor crește necontrolat și vegetația orașului din vestul României are de suferit.
În perioada de iarnă, animalele se hrănesc cu lemnul din zona râului, astfel că în lunile următoare se așteaptă o creștere a copacilor căzuți. Autoritățile vor urma să scoată arborii deoarece riscă să ajungă în apă și vor forma blocaje.
„Este necesar să protejăm habitatul natural al castorilor, având în vedere rolul lor în ecosistem, dar totodată se impune limitarea efectelor negative asupra vegetației și ecosistemului. Fără măsuri corespunzătoare de management al populației de castori, consecințele vor fi devastatoare în următorii ani pentru zona urbană a râului Crișul Repede. În acest sens, în cel mai scurt timp posibil, vom stabili un set concret de măsuri împreună cu Primăria Oradea, autoritățile și ONG-urile de mediu” a transmis directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándorâ, într-un comunicat.
Castorii sunt specie protejată în România
Castorii sunt mamifere semi-acvatice cunoscute pentru barajele pe care le construiesc în râuri și pârâuri, contribuind astfel la crearea de habitate umede esențiale pentru biodiversitate. Există două specii principale: castorul european (Castor fiber) și cel nord-american (Castor canadensis).
Cu o blană densă, o coadă lată și dinți puternici, castorii sunt adaptați pentru viața în apă și pentru tăierea copacilor, din care își construiesc baraje și vizuini. Dieta lor este exclusiv erbivoră, consumând scoarță, ramuri și plante acvatice. Deși benefici pentru ecosisteme, populațiile necontrolate pot provoca daune vegetației și inundații în zonele urbane sau agricole.